Te-ai gândit vreodată că meseria ta poate fi cea mai bună? Sau că, poate, eşti nefericitul posesor al celei mai proaste meserii? Iată câteva studii, din care vei afla în care categorie se află meseria ta.
Publicația americană The Wall Street Journal a realizat un studiu, în care a făcut topul celor mai bune și căutate meserii. La competiție au fost luate în calcul peste 200 de meserii, pe criterii precum efortul fizic, mediul de lucru, salariul, stresul şi perspectivele de angajare.

Astfel, în topul celor celor mai proaste meserii ale anului 2012, pe primul loc s-a situat tăietorul de lemne, înaintea soldaților antrenați în acțiuni militare. Meseria este declarată nu doar cea mai proastă, dar şi cea mai periculoasă, din cauza condiţiilor grele de muncă, a riscului de rănire fizică şi a ratei crescute de şomaj în rândurile tăietorilor de lemne.  

Tot în această listă se regăsesc şi două meserii din domeniul mass-media: reporterul şi prezentatorul radio-TV. Această poziționare a fost determinată de faptul că ziarele în format tipărit se vând tot mai puţin şi se reduc locurile de muncă în acest domeniu, dar și de factori precum programul de lucru extenuant în domeniul audiovizual.

Iată lista primelor 10 cele mai proaste meserii în anul 2012:

1. Tăietor de lemne
2. Crescător de vite
3. Soldat pe front
4. Sondor pe platformă petrolieră
5. Reporter în presa scrisă
6. Ospătar
7. Meteorolog
8. Spălător de vase
9. Măcelar
10. Crainic radio și TV

Pe de altă parte, tot coditianul The Wall Street Journal ne oferă şi lista celor mai bune meserii ale acestui an.
Primul loc îi revine inginerului software, datorită interesului constant al angajatorilor pentru această profesie. Pe locul doi și trei se poziționează specialiștii din domeniul calculelor statistice și responsabilii reseurse umane.

În continuare, vedeți lista celor 10 profesii cele mai bune în anul 2012:

1. Inginer software
2. Actuar (expert în statistici din domeniul asigurărilor şi finanţelor)
3. Responsabil de resurse umane
4. Asistent medical în stomatologie
5. Consilier financiar
6. Audiolog
7. Ergoterapeut
8. Responsabil de publicitate online
9. Analist în informatică
10. Matematician

În Europa, EURES (reţeaua europeană de ocupare a forţei de muncă) prezintă cele mai căutate meserii din ţările europene. Iată câteva dintre ele: în Danemarca cele mai căutate meserii sunt muncitorii în construcţii şi inginerii, în Belgia – operatorii de asamblare piese, iar în Suedia – specialiştii IT.

Distribuie articolul: