De multe ori în viață ne raportăm la un model uman atunci când ne propunem să ne îndeplinim un vis. Alegem un personaj care ne-a fascinat și care a realizat lucruri la care și noi visăm. Se întâmplă însă ca modelele pe care ni le alegem să nu fi trăit niciodată, deși influența lor a fost una foarte mare asupra oamenilor din societate. Există șapte femei care nu au trăit niciodată, însă ele au influențat atitudini, percepții și chiar cultura pop. Rosie Riveter
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, femeile din SUA au fost încurajate să își părăsească locuințele și să se alăture forței de muncă. Îndemnul a venit după ce tinerii care lucrau în fabrici și pe șantierele năvale erau plecați pe front, dar femeile nu. Rosie Riveter a apărut pe un afiș în care le încuraja pe restul să muncească. Personajul ei a fost inspirat vag de o femeie adevărată, Rose Will Monroe, care a lucrat la fabrica de avioane, din Michigan. Mai târziu Rosie Riveter devine un simbol al mișcării feministe.

Hester Prynne, din “The Scarlet Letter”
Ea a arătat că într-o societate puritană lucrurile se pot schimba. Ea a vrut doar să trăiască în pace și să fie acceptată pentru ceea ce era. Hester Prynne a născut un copil după ce a comis adulter și se chinuie să ducă o viață nouă, plină de regrete și demnitate. De-a lungul romanului, Nathaniel Hawthorne, explorează prin intermediul personajului teme privind ceea ce este legal, păcatul și sentimentul de vinovăție.

Barbie
De la introducerea ei pe piață, în 1959, păpușa barbie a fost un personaj care a avut o viață de vis. Barbie arată perfect, are un iubit perfect și locul de muncă perfect, adică formulă vieții perfecte.

Murphy Brown
Jucată de Candice Bergen, Murphy a fost un personaj de televiziune. Ea a inspirat milioane de femei reale care și-au creat drumul într-o lume dominată de bărbați. Murphy Brown este modelul femeii moderne, care se descurcă de minune și în familie, dar și la muncă.

Claire Huxtable
Pentru femeile afro-americane de o anumită vârstă, Claire Huxtable reprezintă un model demn de urmat. Ea era fermecătoare, inteligentă și a reușit să păstreze echilibrul între carieră și viața de familie. Claire Huxtable a portretizat pentru prima dată modelul sănătos al vieții unei familii afro – americane.

Lara Croft
Ea a inspirat femeile, deși în realitate nu a trăit niciodată. Lara Croft este bogată, superbă, inteligentă și întotdeauna primește ce vrea. Ea a fost proiectată special pentru a contracara personaje stereotipe de sex feminin.

Cenușăreasa
Ea sau oricare dintre prințesele de la Disney reprezintă un model feminin. Ele sunt populare și au făcut întotdeauna ce este bine și moral, adică exemple numai bune de urmat. Aceste femei au influențat alte sute de femei datorită calităților cu care au fost înzestrate.

Tu ce model ți-ai ales?

Sursa/Foto: Ziarul Ring

Distribuie articolul: