EA.md împlinește 7 ani de activitate. 7 ani pe care i-am dedicat informării, creșterii și dezvoltării continue, multilaterale a femeii. Cu această ocazie vă propunem zilnic câte 7 femei din diverse domenii, despre care noi scriem, pe care voi le admirați și apreciați, care sunt active în domeniile lor de referință și vă pot servi drept reper, model sau inspirație. Astăzi, vrem să cunoașteți 7 femei, fără de care bărbații nu s-ar descurca la fel de bine la onorarea obligațiilor de serviciu în trupele de carabinieri. Dicționarul Explicativ al Limbii Române nu prevede cuvântul „carabinier” la feminin, dar la cum vorbesc aceste femei, înțelegem că această realitate nu le supără. Se consideră la fel de puternice, ba chiar mai vigilente uneori decât bărbații carabinieri. Așadar, începem noul top cu o femeie lunetist.

Locotenent Popescu Cristina Mihail, ofițer, lunetist al grupei nr. 3 de asalt, batalionul independent cu destinaţie specială al unităţii militare 1001. Pasionată de sport și lupte, Cristina a ales cea mai de elită subdiviziune a Trupelor de Carabinieri – Batalionul Independent cu Destinație Specială „Scorpion”. E înconjuată doar de bărbați, iar abilitățile sale de militar sunt de invidiat pentru o mare parte din aceștia. Este membră a Naționalei Republicii Moldova de Rugby, așadar îmbină cu succes cariera sportivă cu cea militară. „Am ales această cale, deoarece aici mă regasesc, e ceea ce mă caracterizează: bărbăția, curajul, devotamentul față de țară, multă acțiune, situații excepționale și de risc. Fiecare experiență mă face mai bună în toate. Am participat la măsurile antiteroriste pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău, la reținerea unei persoane suspectate de legături cu organizații teroriste.”Cristina Popescu (2)

Locotenent Creţu Maia Gheorghe, comandantul plutonului 1 de carabinieri, compania 1 de carabinieri a batalionului 2 de carabinieri, unitatea militară 1001 a Departamentului Trupelor de Carabinieri. A început activitatea în iulie 2014, asigurând securitatea obiectivelor de importanță majoră.  Îmbină iscusit meseria de militar cu bucuriile de mamă, dedicând timpul liber fiicei sale de 9 ani. „Mijloacele speciale şi procedeele de luptă corp la corp le cunosc şi le potaplica conform legii în serviciu. „Militez pentru încadrarea în serviciul militar a femeilor cât mai des, astfel încât să fie format un pluton doar din femei. Din proprie experiență pot spune că o doamnă nu este mai puțin curajoasă și vigilentă decât un bărbat.”

 Maia Crețu

Locotenent-colonel Stîngaci Cătălina Dumitru, Șefa Secției medicale a Departamentului Trupelor de Carabinieri. Zece ani a stat la straja sănătății efectivului nu doar în zile senine, dar și în timpul acțiunilor de asigurare și restabilire a ordinii publice. Timpul liber îl dedică familiei, educând doi băieți. Unul din ei este Constantin de 12 ani, iar celălalt – Dumitru de 20 ani, care urmează tradițiile familiei studiind la Academia „Ștefan cel Mare” a MAI.Stingaci Catalina

Locotenent-major Țurcan Irina Mihail, Șefa Direcției activitate psihologică a Departamentului Trupelor de Carabinieri. Această persoană gingașă ascunde un caracter puternic și o capacitate uimitoare de mobilizare. Având o fire analitică exclusivă, Irina dă dovadă de abilități extraordinare în coordonarea și monitorizarea întregii activități de psihologie în Trupele de Carabinieri. Curajul și tăria de caracter, manifestate în special  în timpul acțiunilor de asigurare și restabilire a ordinii publice, mobilizează și inspiră întreg efectivul la acțiuni care ajută să fie îndeplinite misiunile.

 

Irina Turcan

Plutonierul, carabinierul în Compania de intervenții speciale din unitatea militară 1002, Cristina Verdeș, 22 ani. „De mică am visat să devin militar sau polițist, să port uniformă și să-mi apăr Patria. Sunt onorată că am început activitatea în cadrul Departamentului Trupelor de Carabinieri, iar visul meu a devenit realitate. Zilnic învăț ceva nou și devin mai puternică, pentru că acest sistem presupune putere și ambiție. Servesc cu drag țara și mă mândresc cu faptul că fac parte din echipa Ministerului Afacerilor Interne. Noi, tinerii, avem nevoie de susținere și îndrumare atunci când alegem o profesie care necesită curaj și disciplină, de susținerea superiorilor, iar dacă vom fi încurajați, noi vom produce schimbarea în Republica Moldova.”

Verdes Cristina

Maior Văscu Didina Nicolae, comandant-adjunct de brigadă pe logistică, tehnică și armament al unităţii militare 1001 a Departamentului Trupelor de Carabinieri. Din anul 2000 încoace, a deținut mai multe funcții în domeniul financiar și logistic. Datorită spiritului gospodăresc a devenit prima și la moment unica doamnă – comandant adjunct pentru logistică în cadrul unității militare. Este un mare curaj să menții la un nivel înalt sistemul logistic al unei unități militare în care activează peste 500 de militari și mai ales fiind femeie să dirijezi colectiv format exclusiv din bărbați. Băiatul de 24 ani și fiica Carmelina de 21 de ani îi calcă pe urme, studiind la Academia „Ștefan cel Mare” a MAI.

didina vâscu

Sergent-inferior Bujac Mihaela Ion, carabinier al grupei nr. 2, plutonul 2 de protecţie instituţională al companiei speciale de intervenţie şi protecţie instituţională a batalionului 1 mobil-operativ, cu dislocarea pe lângă statul major al unităţii militare 1002 a Departamentului Trupelor de Carabinieri. S-a alăturat Trupelor de Carabinieri în aprilie 2017. O puteți vedea pe lângă obiectivele diplomatice și de importanță deosebită, căci le asigură securitatea.

Mihaela Bujac

Precizăm că aceste topuri sunt absolut aleatorii și nu reprezintă o ierarhizare în sine. Numele prezente sunt alegerea redacției EA.md, iar voi, dragele noastre cititoare (cititori), vă rugăm mult să veniți cu mai multe completări în comentarii, dar și sugestii de femei care ar putea fi pe mai departe eroinele topurilor noastre. Așteptăm sugestiile pe Pagina noastră de Facebook sau la [email protected]

Vezi și: Top 7 polițiste de frontieră. Cunoaște femeile care au stricat planurile multor infractori

Top 7 meșterițe handmade pe care le-ai cunoscut pe EA.md!