Startul Săptămânii Bucătăriei Italiene la Chișinău a fost dat de recepția „Serata Toscana”, care a încântat papilele gustative ale participanților cu specificul gastronomiei italiene. Invitații au avut șansa să guste din preparatele gătite de studenții de la o școală de formare în domeniul hotelier din Toscana, notează AGORA.md.

Grigorio Carli, un student în ultimul an la această școală, a spus că preparatele pregătite de ei sunt inspirate din rețete vechi, transmise din generație în generație. „Pentru noi este o experiență frumoasă, dar și interesantă. Am depus muncă și căldură în bucătărie pentru a o face cunoscută în Moldova și să dăm spre degustare ceea ce am gătit”, a menționat el.

I-am provocat pe admiratorii bucătăriei italiene să ne spună care sunt bucatele lor preferate. Vedeți mai jos un top 5 al preferințelor:

1. Bistecca alla Fiorentina

Pe primul loc, invitații au plasat Bistecca alla Fiorentina, o friptură italiană făcută din vițel, gătită cu un grad de sânge specific. În opinia lor, acest fel de mâncare nu te poate lăsa indiferent.

2. Pastele cu fructe de mare

În sudul Italiei, sunt specifice pastele cu fructe de mare. Invitații intervievați de AGORA au recomandat Sicilia pentru cel mai bun pește și cele mai bune paste.

3. Pizza

Italienii sunt renumiți pentru pizza, care își are originile în Napoli. Ingredientele clasice sunt mozzarella, sosul de roșii, uleiul, busuiocul, care, împreună cu tarta din aluat, redau specificul și savoarea gastronomiei tradiționale italienești.

4. Langustinele

Printre preferințele moldovenilor se numără și langustinele, o specie de crustacee asemănătoare homarului. În multe restaurante puteți găsi acest preparat sub denumirea italiană „scampi”.

5. Cannoli

Iubitorii de dulce au nominalizat în topul celor mai delicioase preparate italienești desertul Cannoli, care provine din Sicilia. Este vorba de niște tuburi din aluat, care tradițional se prăjesc în untură, iar ulterior sunt umplute cu diverse creme dulci.

Francesco Sanna, responsabil de Federația Italiană de bucătari din Republica Moldova, susține că bucătăriile italiană și moldovenească folosesc ingrediente comune. Totuși, ele diferă foarte mult. „Modalitatea de pregătire a bucatelor este diferită de cea moldovenească prin timpul de pregătire, dar și prin combinațiile de ingrediente”, a explicat Sanna.

Săptămâna Bucătăriei Italiene, ajunsă la cea de-a IV-a ediție, este organizată de Ambasada Italiei în Republica Moldova, în colaborare cu parteneri săi. Pe parcursul săptămânii vor avea loc diverse evenimente dedicate valorificării tradițiilor gastronomice ale regiunilor și teritoriilor italiene.

*Autor: Ilinca Fiodorov, stagiară

Sursa: AGORA

Distribuie articolul: