Pe 14 ianuarie, creștinii ortodocși pe stil vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile cel Mare, slujbele oficiate cu această ocazie fiind unele dintre cele mai puternice. În cinstea moldovenilor cunoscuți care poartă acest nume, am realizat un clasament cu zece Vasile ai Moldovei. Cunoașteți-i, felicitați-i și urați-i, că așa e tradiția în ajunul Sfântului Vasile.

Vasile Botnaru – jurnalist, Directorul biroului Chișinău al postului de radio Radio Europa Liberă. Și-a făcut studiile la Facultatea de Jurnalism la Universitatea Lomonosov din Moscova. A lucrat reporter foto, secretar de redacție, commentator politic. Împreună cu alți coleagi a fondat în 1992 Agenția de știri Basa-Press. A contribuit la importul și lansarea postului de televiziune Pro TV la Chișinău, este corespondent la Associated Press. Pictează în tuș, cafea și vin.

Vasile Botnaru, Sursa: Arena.md

Vasile Bumacov – Ministru al Agriculturii și Industriei din Republicii Moldova, învestit în funcție pe data de 14 ianuarie 2011. A absilvit Universitatea Agrară de Stat din Moldova, studii post doctorale, doctor habilitat în ştiinţe tehnice. A efectuat cursuri în domeniul tehnologiilor post-recoltare pentru produsele cu valoare adăugată la Universitatea din California Davis, SUA. Este autor a 56 de publicaţii ştiinţifice naţionale şi internaţionale, inclusiv, 25 de invenţii în domeniul mecanizării agriculturii si tehnologiilor agricole.

Vasile Bumacov, Sursa: REL

Vasile Macovei – interpret de muzică ușoară, originar din satul Dănceni, Ialoveni. Cântă de mic, iar liceul l-a făcul în Chișinău la profilul teatral. Debuteaza la televiziune în 2002 în cadrul emisiunii televizate “Tanti Ludmila SHOW”. Vasile deține Grand Prix la Festivalul-Concurs Internațional “Micul Print”. Punctul de succes îl realizeaza în 2008 o dată cu participarea la proiectul “Fabrica de Staruri”.

Vasile Zubcu-Codreanu – Actor pe scena Teatrului Naţional „M. Eminescu”. Născut la Nisporeni, debutează în rolul lui Ilie Velcu din filmul „Lăutarii”, 1971. A absolvit Facultatea de Regie a Institutului de Arte „G. Muzicescu” de la Chișinău în anul 1973. S-a filmat activ în filmele studioului „Moldova-film” şi „Telefilm-Chișinău”. Cel mai reuşit rol ‒ Mihai Eminescu din filmul regizorului Emil Loteanu „Mihai Eminescu”, coloana sonoră a filmului fiind semnată de compozitorul E. Doga.

Vasile Zubcu-Codreanu

Vasile Advahov – unul dintre dirijorii Orchestrei Fraților Advahov, viorist de formare. Originar din cahul, Vasile poartă cu cinste numele și prenumele tatălui său. A absolvit Liceul republican de muzică „Ciprian Porumbescu” din Chişinău și, mai apoi, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Înființează, alături de fratele său, Vitalie, taraful Fraților Advahov, care primește, ulterior, titlul de Orchestră Municipală.

Vasile Iovu – naist celebru în tot spațiul Românesc, dar și în toată lumea, originar din Bardar, Ialoveni. A studiat flautul la liceul “Ciprian Porumbescu”, apoi până în 1971 e student la Academia de muzica “Gavriil Musicescu” din Chișinău, clasa de flaut și dirijat de orchestră. Naiul îl ia in mâini din îndemnul inimii. Astfel, Vasile Iovu devine primul naist profesionist din stînga Nistrului și primul profesor în clasa de nai a Academiei de muzică, autorul primei “Metode de nai” destinate învățământului muzical mediu și universitar.

Vasile Iovu

Vasile Nedelciuc – om politic din Republica Moldova, ales în 1990 ca deputat în Parlamentul Republicii Moldova, pe listele Partidului Forțelor Democratice, fondator Endava. În perioada 22 iunie 1998 – 23 aprilie 2001, a fost membru în delegația Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, deținând și funcția de vicepreședinte al APCE (1999-2000). Din decembrie 2000, este președinte al Companiei Endava.

vasile Nedelciuc

Vasile Galușca – co-proprietar Interakt Media, companie care deține Portalul de Știri Agora.md și EA.md, director Memo-Express. În 2003, împreună cu fratele său, deschide prima afacere de producţie web, înainte încă să absolvească Academia de Studii Economice. În 2005, alături de alți trei colegi și prieteni, deschide ziarul pentru tineri „Asta DA”. Actualmente este directorul companiei de curierat din Moldova, Memo Express.

Vasile Mereuță – interpret de muzică populară. A Absolvit Colegiul Agricol din țaul, iar apoi Universitatea de Stat din Moldova. Pasiunea pentru muzică s-a materializat în mai multe piese dedicate părinților, dorului, norocului, satului natal, dar și cântece de petrecere. La moment, interpretul colaborează cu orchestra Lăutarii, cu care vrea să imprime un album.

În Moldova, aproape 59 de mii de bărbaţi poartă numele Vasile, iar alţii 19 mii se numesc Vasili. Numele este popular şi în rândul femeilor. Aproape 9 mii de femei poartă numele Vasilisa, iar altele 600 se numesc Vasiliţa.

Sursa Foto: arena.md, europalibera.org, facebook.com, timpul.md, NorocMedia, interakt.md.