Lumea filmului și lumea modei au fost dintotdeauna două domenii strâns legate. De-a lungul anilor, creatorii de modă s-au înghesuit să îmbrace actorii în hainele gândite de ei. Regizorii s-au străduit să ilustreze cât mai fidel atmosfera strălucitoare a acestei lumi fascinante și mai ales să arunce o privire în spatele cortinei și să vadă ce e dincolo de „lumea modei”. E un schimb de inspirație reciprocă din care noi nu avem decât de câștigat.

Să vedem câteva filme care vorbesc despre acest subiect.

Prêt-à-Porter, 1994
An de an „Săptamana modei de la Paris” adună toate celebritățile din lumea modei laolaltă. Dacă nu ești aici, practic, nu exiști. Robert Altman descrie lumea strălucitoare a modei într-un mod satiric și plin de ironie. În acest film apar actori dar și celebrități din lumea modei precum: Marcello Mastroianni, Sophia Loren, Tim Robbins, Anouk Aimée, Julia Roberts, Kim Basinger, Naomi Campbell, Jean Paul Gaultier, Christian DeLacroix, Issey Miyake si Linda Evangelista.

www.prof2000.pt

Coco Avant Chanel
Audrey Tautou interpretează rolul celei mai celebre femei din lumea modei: Coco Chanel. Filmul ne prezintă povestea copilăriei nefericite și a vieții grele pe care a avut-o Coco înainte să ajunga marea doamnă a modei pariziene. Alături de Audrey Tatou mai apar și Benoît Poelvoorde și Alessandro Nivola. Filmul a primit o mulțime de nominalizări printre care – o nominalizare la Oscar, 4 nominalizări BAFTA și 2 nominalizări de la Academia Europeană de Film.

www.daemonsmovies.com

Valentino: The Last Emperor (2008)
Un portret intim și cald al legendarului designer Valetino Garavani. Filmul prezintă un an (2006-2007) din cariera creatorului de modă, cu show-urile couture, deciziile de business și creațiile aferente, precum și relația lui Valentino cu iubitul și partenerul său de afaceri de peste 40 de ani, Giancarlo Giammetti.

www.buro247.ru

Picture Me: A Model’s Diary (2009)
Un film zguduitor despre cum arată adevărata față a modelling-ului. Documentarul urmărește timp de câțiva ani modelul Sara Ziff, de la etapa în care era o necunoscută, până în punctul în care imaginea ei apare pe panouri publicitare și în revistele internaționale de modă. Poate unul dintre cele mai sincere și mai dure filme despre această industrie – un must-watch dacă vreți să înțelegeți mai bine acest univers fascinant.

static.cinemarx.ro

Desert flower
Filmul ne prezintă povestea adevarată a lui Waris Dirie, un celebru fotomodel de culoare, care fuge din Somalia la vârsta de 13 ani pentru a scăpa de un mariaj aranjat. Este remarcată de un fotograf de modă, care o ajută să devină celebră. Actrița principală este Liya Kebede, un fotomodel care mai cocheteaza cu lumea filmului.

bp.blogspot.com

The September Issue (2009)

Numărul din septembrie al revistei Vogue (SUA) este cel mai elaborat în fiecare an, iar procesul de producție al ediției din septembrie 2007 este prezentat de regizorul RJ Cutler, prin intermediul acestui documentar filmat pe parcursul a 9 luni. Spectatorii au astfel acces total în birourile din New York ale Annei Wintour (editor), Grace Coddington (director de creație) și ale întregului staff al revistei Vogue. Numeroși designeri, fotografi și modele apar în acest film. Printre ei se număra Karl Lagerfeld, Stefano Pilati, Oscar de la Renta, Mario Testino, Patrick Demarchelier, Coco Rocha, Daria Werbowy si Hilary Rhoda.

cdn.pjmedia.com

GIA

Filmul ne prezintă ascensiunea și declinul top modelului Gia Carangi. Lumea modei este prezentată că fiind o lume dură și plină de tentații, în care cei mai slabi pot deveni în orice moment victime.Unii spun că în acest film Angelia Jolie este mai frumoasă și mai seducătoare ca oricând.

image.tmdb.org

L’amour fou
Un film fascinant despre dragoste, despre dragostea pentru modă și frumos, despre căutările și căderile secrete ale marelui designer francez Yves Saint Laurent. Un film de o sensibilitate aparte, precum personajul principal.

www.doitreisi.ro

Bill Cunningham New York
Numai cine nu a fost niciodată la Săptămâna Modei de la Paris nu l-a văzut pe simpaticul Bill Cunningham. Un film despre moda străzii și cum poți deveni un reper doar prin perseverență și seriozitate.

 www.doitreisi.ro

Lagerfeld Confidential
Lagerfeld este un vrăjitor (unii spun că și la propriu-bârfele spun că ar practica magia neagră, alchimia și chicitul în tarot). Un film excelent despre acest Andy Warhol al modei actuale.

www.doitreisi.ro

Distribuie articolul: