Copiii-minune i-au impresionat întodeauna pe adulți, devenind adesea obiectul admirației perplexe a celor din jur. Fascinația oamenilor față de mici genii – precum Wolfgang Amadeus Mozart în muzică ori Shirley Temple în actorie – continuă să inspire, și în zilele noastre liste, topuri și clasamente ale copiilor supradotați. Iată o enumerare recentă alcătuită de odee.com, cuprinzând persoane născute în secolul XX și XXI și care au dovedit, de foarte timpuriu, aptitudini intelectuale uimitoare. 10. Elaina Smith: realizează o emisiune de radio și dă sfaturi pentru viață, la 7 ani

O femeie care fusese părăsită de partenerul ei a sunat la un post de radio britanic, cerând un sfat: cum să depășească starea de nefericire în care se găsea? Elaina Smith a sunat și ea, la rândul ei, pentru a-i răspunde ascultătoarei: a sfătuit-o să meargă la bowling cu prietenii și să bea o cană cu lapte cald. Postul de radio i-a oferit, la scurt timp, o slujbă, astfel încât acum Elaina, care are doar 7 ani, dă sfaturi de viață – pline de atâta bun-simț, încât ai zice că are o grămadă de experiență – adulților necăjiți de fel și fel de probleme în viața de toate zilele. O ascultătoare a întrebat cum să facă să aibă și ea un iubit, iar Elaina a sfătuit-o să dea din fund pe ringul de dans (chiar așa!) și să se uite la High School Musical. Iar alteia, care întreba cum să facă să-și recapete partenerul, micuța Sibila i-a răspuns: “Nu merită osteneală. Viața e prea scurtă ca să te superi din pricina unui băiat.”
 

9. Willie Mosconi: jucător profesionist de biliard la 6 ani

Tatăl lui William Joseph Mosconi avea la Philadelphia, SUA, în primii ani ai secolului XX, un salon de biliard, unde băiețelul nu avea voie să intre. Dar, fascinat de joc, Willie s-a apucat să exerseze cu o coadă de mătură în chip de tac și cu cartofi în loc de bile. Era, fără îndoială, foarte dotat pentru biliard când tatăl său și-a dat seama că are un copil-minune, a început să organizeze meciuri între Willie și diverși jucători americani faimoși, iar micuțul, urcat pe o ladă ca să ajungă la masă, și-a învins mulți dintre adversari.

În 1919, a fost organizat un meci între băiețelul de 6 ani și campionul mondial al vremii, Ralph Greenleaf. Deși meciul a fost câștigat de Greenleaf, Willie a jucat atât de bine, încât evenimentul i-a adus celebritatea și l-a lansat în lumea profesioniștilor. În 1924, când avea doar 11 ani, era campion la categoria juniori, iar între 1941 și 1957, a câștigat de 15 ori titlul de campion mondial. Este inventatorul a numeroase lovituri spectaculoase și a contribuit enorm la popularizarea jocului de biliard.

8. Fabiano Luigi Caruana: copil-minune al șahului

Un copil cu înzestrări extraordinare pentru jocul de șah, Fabiano Luigi Caruana, născut în 1992, a dobândit, în 2007, titlul de Mare Maestru al acestui sport al minții. Avea 14 ani, 11 luni și 20 zile și devenea, astfel, cel mai tânăr Mare Maestru șahist. În clasamenetul publicat luna aceasta de Federația Internaționala de Șah, Fabiano Luigi Caruana are un coeficient Elo (un scor calculat dupa metoda Elo, sistem specific utilizat de federațiile șahiste pentru elaborarea clasamentelor) de 2649, fiind cel mai bun jucător la categoria de vârstă sub 18 ani. (Pentru comparație: campionul mondial Gari Kasparov este deținătorul celui mai mare coeficient Elo atins vreodată de un șahist: 2851).
 

7. Michael Kevin Kearney: absolvent de colegiu la 10 ani

 
Născut în 1984, Michael Kevin Kearney a rostit, zice-se, primele cuvinte la 4 luni, iar la 6 luni i-ar fi spus doctorului pediatru “Am o infecție la urechea stângă”. Chiar dacă astea or fi fost niște povești nițel înflorite de către specialiștii în marketing sau de jurnaliști, faptul că Michael Kevin Kearney a fost totuși un copil supradotat e dovedit de fapte verificabile: la 4 ani, a obținut un scor maxim la testul pentru admiterea la cursurile de matematică pentru copii supradotați ale Universității Johns Hopkins din SUA. A terminat liceul la 6 ani și studiile universitare la 10, deținând recordul de cel mai tânăr absolvent de studii superioare. În 2008, la vârsta de 24 de ani, a devenit faimos câștigând marele premiu de 1 milion de dolari la un joc-concurs de cultură generală, numit Gold Rush.

6. Saul Aaron Kripke: liceanul care a fost invitat să predea la Harvard

Născut în SUA, în 1940, fiu al unui rabin, Saul Aaron Kripke a început să studieze, în clasa a patra, algebra, iar până la sfârșitul cursurilor gimnaziale stapanea deja geometria si calculul avansat si s-a apucat de filosofie. Era inca adolescent, cand a publicat cateva lucrari in domeniul logicii modale, care reprezentau o revolutie in acest domeniu. In urma publicarii acestor studii, a primit de la Universitatea Harvard o scrisoare cuprinzand o oferta pentru o slujba in cadrul prestigioasei institutii. A refuzat oferta, explicand conducerii universitatii ca mama lui e de parere ca ar trebui sa termine mai intai liceul. Dupa ce l-a absolvit, s-a inscris, in cele din urma, la Harvard. Este laureat al Premiului Schock, echivalentul, in filosofie, al Premiului Nobel si este considerat cel mai mare filosof in viata.

5. Aelita Andre: pictorița în vârstă de 2 ani, ale cărei lucrări au fost expuse într-o galerie de artă

 

Povestea ei e deja celebră în Australia: un fotograf i-a arătat picturile realizate de Aelita (care avea mai puțin de doi ani) directorului unei mari galerii de artă din Melbourne și l-a întrebat pe acesta dacă ar dori s-o reprezinte pe artistă. Directorul, Mark Jamieson (care nu știa nimic despre vârsta autoarei lucrărilor) a fost încântat de picturile abstracte pe care le văzuse și a acceptat să le expună în galeria sa, în cadrul unei expoziții de grup. Imagini ale picturilor Aelitei au apărut pe materialele promoționale ale expoziției, care au fost răspândite pretutindeni, după care Mark Jamieson a aflat, în fine cine era artista ale cărei lucrări îi plăcuseră atât de mult: o fetiță în vârstă de doi ani. Deși șocat și îngrijorat, a decis, curajos, să organizeze totuși expoziția. Și așa a ajuns Aelita Andre să-și prezinte lucrările într-o expoziție și să devină faimoasă ca pictoriță.

4. Cleopatra Stratan: la 3 ani, câștigă 1.000 euro pentru un cântec

Realizatorii acestui Top 10 au inclus-o pe mica interpretă a lui “Ghiță” (născută în 2002) pe lista lor grație performanțelor sale în domeniul industriei spectacolelor muzicale. E cel mai tânăr artist (deși tânăr e prea puțin zis) care: a dobândit un adevărat succes comercial ( în 2006, cu albumul “La vârsta de trei ani”); a cântat live timp de două ore, în fața unui public numeros; a primit un premiu MTV, și-a văzut unul dintre cântece ajungând pe locul întai în clasamentul unei țări (faimosul “Ghiță”, primul hit in Romanian Singles Chart). Și e considerată cea mai bine plătită cântăreață tânără.
 
3. Akrit Jaswal: cel mai tânăr chirurg al lumii
 

Lumea a aflat despre acest tânăr indian în anul 2000, atunci când Akrit Jaswal,în vârstă de 7 ani pe atunci, a efectuat o complicată procedură chirurgicală: a refăcut mâna unei fetițe indiene care suferise arsuri grave, în urma cărora degetele unei mâini rămăseseră lipite între ele. Akrit Jaswal, care nu avea nici un fel de pregătire în chirurgie, a reușit să separe degetele fetiței și să redea mobilitatea mâinii. Akrit Jaswal și-a pus inteligența lui uimitoare (coeficientul sau de inteligență este 146) în slujba medicinei, fiind în prezent student la Colegiul Chandigarh și cel mai tânăr student admis vreodată la o universitate indiană.

2. Gregory Smith: nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace la vârsta de 12 ani

S-a născut în 1990, în SUA. La doi ani știa deja să citească, iar la 10 ani, a fost admis la universitate. Dar Gregory nu se mulțumeste să acumuleze cunoștințe, ci călătorește prin lume, militând pentru pace și pentru drepturile copiilor. A înființat International Youth Advocates, o organizație care promovează cauza păcii și cooperarea între tinerii din întreaga lume. Pentru activitatea sa, a fost de 4 ori nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Pace.

 

1. Kim Ung-Yong: cel mai inteligent om din lume

Kim Ung-Yong s-a născut în 1962 și și-a dovedit repede înzestrările neobișnuite. Dotat pentru matematică și fizică și, totodată, cu aptitudini extraordinare pentru învățarea limbilor străine, la 4 ani era deja în stare să citească în coreană, japoneză, engleză și germană, iar la 5 ani, rezolvă probleme complicate de matematică, folosind calculul diferențial și integralele. A învățat apoi și spaniola, vietnameza, tagalog (o limbă vorbită în Filipine). De la 4 până la 6 ani, a audiat, cu permisiune specială, cursurile facultății de fizică a Universității din Hanyang.

La 7 ani, a fost chemat de NASA în SUA, unde a studiat în continuare fizică, lucrând într-un laborator de cercetări al NASA și obținandu-și prima diplomă de doctorat la 15 ani. Guinness Book of World records l-a desemnat pe Kim Ung-Yong “cel mai inteligent om de pe planetă”, coeficientul său de inteligență fiind estimat la 210. Ulterior, tânărul geniu s-a întors în Coreea și s-a reprofilat, renuntând la cercetările de fizică și obținând un al doilea doctorat, în inginerie civilă.

Sursa/foto:  www.descopera.ro