Un profesor care știe să jongleze cu slăbiciunile elevelor sale ajunge, pas cu pas, să le toarne alcool pe gât și să se fotografieze împreună în pat. Dar povestea de la Seminarul Teologic din Baia Mare publicată  nu e atât de simplă. Dincolo de imaginile revoltătoare și de tăcerea asurzitoare a Bisericii Ortodoxe, mai bine de un an, investigația „Toate sunteți ale mele” arată cât de puține știm, în societate, despre periculosul fenomen al grooming-ului.

Combinând autoritatea unei fețe bisericești cu imaginea profesorului de gașcă, un arhidiacon de la Seminarul Teologic Ortodox din Baia Mare și-a manipulat emoțional elevele minore, trecând din postura de diriginte în cea de prieten apropiat, care își permite să le dea mesaje cu tentă sexuală, să le toarne alcool pe gât și să se pozeze cu ele în pat.

Eleva Cătălina, a povestit despre dirigintele Arhidiacon Daniel Farcaș ca despre un amic al familiei sale, plus la toate mai era și dirigintele clasei surorii sale mai mari, „ Mi se părea un om foarte de treabă mai ales că sora mea îmi spunea că nu o să am probleme cu el ceea ce ține de restanțe, absențe”.

Când a intrat în clasa lui, Cătălina avea 15 ani și îi avea pe părinți plecați peste hotare. Știind această situație, profesorul deseori o conducea cu mașina acasă, iar în una din zile i-a propus fetei să treacă la o altă etapă: „ mi-a spus hai să nu mai avem relație elev- profesor, hai să fim prieteni, nu-mi mai spune dumneavoastră”

Profesorul o acoperea pe eleva sa  de părinți , nu le spune despre absențe, note mici , totul era perfect, doar erau „amici”, „ îi spuneam că nu mă duc azi la lecții, el spunea bine. Îl rugam să nu-mi pună absențele el era de acord, eram prieteni”.

Ca prieteni, au avut loc și propuneri să iasă la o cafea „ a început să-mi facă complimente, invitații în oraș, să merg cu el la condus că este instructor auto”.

Zi de zi, îi transmitea mesaje prin care îi dădea de înțeles că nu mai sunt elev și profesor, sunt amici și trebuie să aibă încredere în el.
Mai apoi pentru a-și arăta influența, o lua pe Cătălina cu el la diferite lecții cu alte clase, și băieți și fete.

Prin luna noiembrie, clasa a stabilit să facă o excursie prin oraș pentru a se cunoaște mai bine. 17 eleve din clasă, toate minore, au avut așa numite acorduri de la părinți pentru această excursie. „ Am pus toate bani și am mers la cumpărături, am luat alcool, produse alimentare și țigări”.

Sâmbătă dimineața, profesorul le servea pe fete cu palincă și le dădea pe frunte în semnul crucii cu funingine. Spre seară s-a început o adevărată petrecere, dansuri pe masă și cântece, dirigintele nu a impus nici o limită de alcool.

După ce petrecerea s-a terminat Daniel Farcaș a intrat în una din camerele fetelor. S-a întins pe pat între fete și au continuat petrecerea mai departe.

Reveniți din excursie, profesorul continua să o curteze pe Cătălina, fapt ce a început să o deranjeze : „ mă simțeam penibil să fiu invitată în oraș, să primesc complimente de la profesor , gesturile și atingerile nu-mi plăceau, și i-am spus să revenim la relația elev-profesor”. Acest refuz la supărat pe Daniel Farcaș. Eleva spune că a început să o alunge din clasă, să-i pună pe nedrept note mici.
În una din zile , profesorul a îmbrâncit eleva, iar toți ceilalți erau de partea lui. Atunci eleva a plecat la director pentru a se face dreptate, i-a arătat video și pozele din excursie. Directorul nu a găsit altă soluție decât să transfere eleva în altă clasă fără a sancționa profesorul.
Acest caz s-a auzit peste toată România, au avut loc multiple proteste.

Cu toate acestea, sancțiunile dictate împotriva lui Daniel Farcaș au fost fie minore, fie motivate de aspecte care n-au avut legătură cu situația de la Seminar. Pe linie școlară, o parte dintre măsurile luate de conducerea școlii au devenit, în câteva luni, inexistente.

Astăzi, Daniel Farcaș este în continuare profesor de Morală, Noul și Vechiul Testament, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Predă inclusiv la clasa de fete cu care a fost în excursie.

Un caz revoltător prin sfidarea și ipocrizia care unesc două dintre cele mai influente instituții din România: Biserica și Școala. Două instituții care au menirea de a educa și de a le oferi suport moral celor în nevoie, dar nu înainte de a-și proteja propriile interese.

 

Distribuie articolul: