O moldoveancă a depus o plângere la Comitetul ONU pentru eliminarea discriminării față de femei, pe motiv că mai bine de 10 ani, era agresată de soț, iar poliția și instanțele de judecată nu au întreprins nimic pentru a o proteja. Femeia a depus nenumărate plângeri, a cerut ordonanțe de protecție și degeaba. Mai mult ca atât, poliția o amenința că va suporta consecințe și mai grave dacă se va mai plânge pe organele de drept, iar procurorul aduna probe prin care agresorul era prezentat ca fiind nevinovat. Instanța de judecată a refuzat aplicarea ordonanței de protecție. Comitetul ONU a pronunțat o decizie prin care obligă statul nostru să îi plătească femeii despăgubiri și să remedieze situația.

O doamnă născută în 1959 a fost supusă maltratărilor și a fost izgonită din apartamentul său de multe ori. Timp de 10 ani, femeia a fost victima violenței în familie. Pentru că nu i s-a făcut dreptate acasă, asistată de juriștii asociației Promo-Lex, moldoveanca a sesizat acum 6 ani Comitetul ONU pentru eliminarea discriminării față de femei, care a acceptat plângerea spre examinare și a constatat existența discriminării ca urmare a nesoluționării cazului de violență în familie. Comitetul a constatat mai multe probleme ce țin de domeniul justiției, de legislația care reglementează violența în familie și de modul în care se examinează plângerile depuse de victimă.

„Prin decizie sa din 2 martie, făcută publică săptămâna trecută, Comitetul a dispus ca Guvernul Republicii Moldova, prin autoritățile sale competente, să excludă orice tip de discriminare față de victima asistată de noi, a dispus ca autoritățile competente să-i achite doamnei despăgubirile necesare. Având în vedere că acest comitet nu dispune de pârgii pentru a obliga statul să achite o sumă anumită, a propus remedierea problemei și a lăsat la discreția autorităților suma ce va fi plătită. Dacă e să facem o analiză a cazurilor similare, prejudiciile pe asemenea cazuri variază de la 2500 până la 5000 euro pe care autoritățile competente trebuie să le achite pentru acest caz”, a declarat Alexandru Postică, directorul de programe al asociației Promo-Lex.

Citește și: De astăzi, agresorul din familie poate fi scos din casă imediat de poliție, fără decizia judecătorului

Aceasta nu este unica plângere depusă de o cetățeană a Republicii Moldova la Comitetul ONU pentru eliminarea discriminării față de femei. Mai sunt înregistrate altele 2, la care comitetul urmează să dea un răspuns.