Terapia asistata de animale (TAA) este o noutate pentru Republica Moldova, dar un lucru obișnuit în țări din Europa sau în Statele Unite ale Americii. Termenul de „terapie cu animale” a fost introdus de psihiatrul american Boris Levinson, încă din anul 1964.

Terapia asistată de animale presupune includerea unui animal într-un plan de tratament pentru persoanele cu nevoi speciale. Aceste nevoi speciale pot proveni din afectiuni fizice (cum ar fi diverse forme de handicap locomotor), din afecțiuni psihice (cum ar fi autism, sindrom Down), dar și din situații speciale (traume, persoane private de liberatate etc.). Câini, pisici, cai, pești sau papagali, sunt crescuți în condiții speciale și sunt dresați de către specialiști pentru a putea ajuta oamenii, în special copiii. Astfel, s-a constatat că tulburările din spectrul autist, crizele de epilepsie, fobiile, anxietatea etc., pot fi diminuate prin terapia cu animale.

Asociația Obștească „Copiii Ploii” din Chișinău, fondată de un grup de părinți ai copiilor care suferă de autism și boli rare genetice, se numără printre primele centre terapeutice din țara noastră care practică, în măsura posibilităților, terapia asistată de animale. Proiectul lor #canisterapia, marchează primele încercări timide și anume de a aduce în fața copiilor, cățeluși dresați în scop terapeutic. Rezultatele sunt însă excepționale: unii copii în prezența prietenului blănos își manifestă pentru prima dată emoțiile, dau semne de afecțiune sau afișează disponibilitatea de a comunica.

Încurajați de rezultate, părinții și-au propus să consolideze practica Terapiei Asistată de Animale, iar pentru a face acest lucru, au nevoie de fonduri.

„Ne dorim mult să aducem și în țara noastră acest gen de terapie. Pentru aceasta avem nevoie să procurăm doi căței, să-i dresăm corespunzător normelor, să-i întreținem, plus asistența veterinară – să formăm specialiști. Pentru activități pe parcursul unui an de zile e necesară suma de 5 000 euro.

În acest moment, noi, cei mulți și empatici, putem ajuta – pentru că nu există emoție mai plăcută decât aceea de a simți și înțelege necesitatea celui de alături și a o putea satisface.

Donați pentru o emoție vindecătoare. Este suficient un SMS cu textul 655 la numărul scurt 1555 (valabil pentru abonații MoldcellUnite) și costă doar 24 de lei. Sau, puteți trimite o mare de emoții de susținere și încurajare a acestei inițiative, online, pe pagina proiectului de pe Guvern24.disclaimer caritate