Deși este capitala Iranului – un stat controversat și nesigur, din mai multe privințe, Teheranul este împânzit de picturi street-art, care exprimă mesaje dintre cele mai profunde, din partea cetățenilor. Demonstrațiile, violențele și fraudele sunt doar câteva dintre cauzele sociale care îi determină pe iranieni să-și exprime emoțiile printr-o tehnică inedită. Despre cum arată pereții pictați cu graffiti, în acest oraș, vedeți mai jos.

Problemele politice din Iran i-au făcut pe irakieni să practice o modalitate inedită de a-și exprima nemulțumirile.

Totuși, în ciuda faptului că Republica Islamică Iran nu are legi care să interzică acest tip de artă, în sufletul lor, oamenii se mai tem.

 A1one, supranumit și Tanha from Tehran, este unul dintre pionerii care au marcat începuturile acestui tip de artă chiar în inima Teheranului.

Tânărul Tanha from Teheran spune că prin graffiti-urile pe care le realizează, își exprimă viziunea asupra societății iraniene, dar și asupra pericolelor la care aceasta este expusă în mod regulat. A fost prima persoană care a pictat, vreodată, pe pereții din Teheran. A1one și-a început primul mare proiect, în materie de graffiti, acum 11 ani, inspirat de familie și prieteni.

Prima mea lucrare a fost foarte simplă: aceasta se intitulaÎn căutare de prieteni” și a fost pictată noaptea târziu, pe un perete de lângă autostrada Teheran – Karaj. A fost foarte înspăimântător. În dimineața următoare, am primit trei apeluri telefonice de la prietenii care m-au recunoscut tipul de pictură. Au fost șocați când au văzut una dintre lucrările mele pe un perete public”, spune tânărul.

Acesta combină perfect caligrafia persană și graffiti-ul din Vest, iar lucrările sale sunt recunoscute de toată lumea. 

Când am decis să fac prima mea lucrare, mi-am cumpărat niște tuburi cu spray de o calitate foarte joasă”, mai spune acesta.

Lucrările tânărului au trezit interesul fotografilor din întreaga lume, iar cea mai celebră apariție fotografică a sa a fost în revista Art Asia Pacific Magazine.

Totodată, A1one a fost arestat de foarte multe ori, de către poliție, întrucât a trezit neclarități în rândul artiștilor conservatori din Iran.

Acum doi ani, tânărul artist a făcut și 10 zile de pușcărie, fiind arestat de SIS-ul Iranian, din motive politice și sociale neinvocate.

Un alt artist din Iran – Mehdi Ghadyanloo a fost însărcinat pentru a transforma mai multe ziduri gri din Teheran, în adevărate opere de artă. Împreună cu echipa municipală Blue Sky Painters, Mehdi conferă capitalei Iranului  – culoare și inspirație.

Foto: www.fatcap.org, www.fatcap.com, koikoikoi.com, thepassengertimes.com, www.stencil.ro, www.fatcap.com, www.veooz.com, www.fatcap.com, www.fatcap.com

Distribuie articolul: