După ce actorul Emilian Crețu, care a muncit zece ani la Teatrul „Eugene Ionesco” s-a concediat cu scandal din instituție, numind-o „teatru boieresc”, teatrul vine cu o replică. Potrivit colectivului, e vorba de „calomnii murdare”. La acuzațiile lui Crețu despre dictatură, teatrul afirmă că aceasta există, însă e o „dictatură a disciplinii, a ordinii, a bunului simț”.

„Ne vedem puși în situația să venim cu o dezmințire și să declarăm cu toată responsabilitatea și fermitatea, ca cele declarate de Emilian Crețu nu sunt decât niște calomnii murdare, având ca scop să-l ponegrească atât pe Petru Vutcărău, cât și instituția pe care o conduce, respectiv, întregul nostru colectiv. Ținem să amintim, iar pentru cei care nu știu, să remarcăm faptul, că Teatrul “Eugene Ionesco” a fost fondat la Chișinău cu 26 de ani în urmă de către o echipă de tineri actori la inițiativa lui Petru Vutcărău. El, împreună cu încă 7 colegi ai săi, a stat la temelia acestui teatru și tot el a fost cel, care toți acești ani a stat în fruntea colectivului Teatrului”, scrie într-o reacție oficială a instituției. 

Teatrul și-a enumerat trofeele, meritele și parteneriatele realizate de-a lungul anilor și a pomenit că în 26 de ani în echipa artistică au fost mulți actori, scenografi, regizori, coregrafi. „Unii plecau, alții veneau, iar unii chiar au avut răbdarea și curajul să înfrunte toate greutățile și să rămână. Pentru un teatru acesta este un fenomen firesc. Teatrul este un organism viu, care se schimbă mereu.

Citește și : Emilian Crețu, numit „un nimic” de directorul Teatrului Eugene Ionesco: „Eu plec. Petru Vutcărău a distrus acest teatru”

Da, în Teatrul „Eugene Ionesco” a existat întotdeauna o „dictatură”. Dar aceasta este dictatura disciplinii, a ordinii, a bunului simț. Dictatura actului artistic calitativ și profesionist. Dictatura respectului față de toți colegii din teatru, indiferent de postul pe care îl ocupă. Și, nu în ultimul rând, Dictatura Respectului și a Responsabilității față de scenă și față de spectatori”, punctează echipa.

„Considerăm declarațiile făcute de Emilian Crețu ca fiind abuzive și total lipsite de temei. Domnul Petru Vutcărău mereu a manifestat respect față de toți angajații, în special față de noi, artiștii și a avut tot respectul față de opinia fiecăruia, spunând că Teatrul este în primul rând O ECHIPĂ. Din păcate, nu toți l-au înțeles pe Dl. Vutcărău, iar unii chiar au confundat disciplina cu teroarea, cu dictatura, cu oprimarea punctului de vedere”, mai scrie în comunicatul oficial.

„Gestul lui Emilian Crețu este unul rușinos și josnic, care nu face decât să-l pună într-o lumină proastă, în primul rând, pe el personal. Este un gest iresponsabil, care nu-l onorează nici ca om, dar, mai ales, ca artist”, scrie în document.

În comunicatul oficial al echipei teatrului se oferă scuze „atât față de spectatorii noștri, cât și față de cei, pe care fostul nostru coleg i-a dezinformat cu atâta grosolănie”.

„Cu certitudine, acest incident neplăcut nu v-a schimba impresiile despre noi și despre Teatrul nostru, așa cum și-a dorit autorul declarației cu pricina”, notează echipa, invitând spectatorii la noi piese.