Teatrul „Alexei Mateevici” prezintă o nouă premieră în zilele de 17, 18 și 19 iunie 2022, la ora 18:00. Nu rata un act de solidaritate cu poporul ucrainean și cu artiștii din Ucraina. Este vorba despre spectacolul „SĂ LE SPUNEM PE NUME”. 

Acest spectacol este cuvântul nostru ferm împotriva războiului, este vocea prin care transmitem gândurile și durerea cu care empatizăm și pe care le împărtășim. 

Prin acest performance ne înscriem în seria instituțiilor de cultură din România și Republica Moldova care au dat curs invitației Uniunii Teatrale din România (UNITER) de a ne solidariza pentru campania Artiști Români pentru Artiști Ucraineni.   

În sens artistic, acest spectacol reprezintă atât teatrul, cât și trupa care este implicată, transmițând astfel un mesaj important către publicul debusolat de situația în care ne-am pomenit cu toții. Acest spectacol devine astfel parte a unei mișcări culturale naționale de solidaritate cu poporul Ucrainean.

„Eram pregătită pentru sunetul cuielor bătute în sicriu. Nu eram însă pregătită pentru sunetul rachetelor care au început să zboare deasupra Kievului, la ora cinci dimineața, pe 24 februarie.”

„Matvei, fiul meu cel mare, m-a sunat de mai multe ori și mi-a dat sfaturi utile: „Mamă, pune într-un rucsac toate obiectele de valoare, actele, banii, și ia-l cu tine peste tot. Dacă pleci de acasă fără rucsac și casa e bombardată, rămâi fără acte.” 

„Războiul își pune amprenta pe fețele oamenilor. Aceeași amprentă. Ne puteți număra după cearcănele de sub ochi.”

„O să vin la voi pe tanc, zice unchiul meu de la Moscova, sunteți fasciști și naziști. Trebuie să fiți dezarmați. Da, dragă unchiule Sașa, femeile din maternitatea din Mariupol cu bebelușii lor, ei sunt cei mai mari dușmani ai voștri. Ați distrus centrul fascismului și nazismului din țara noastră.”

„Cum se face că în Rusia, în Belarus, dar și în unele țări occidentale, a spune lucrurilor pe nume a devenit un act de eroism civic? De unde vine această rată de schimb a adevărului atât de exagerată?”

„Apocalipsa continuă. Apocalipsa e permanentă. Apocalipsa e acum. Azi. Deja.”

Invităm publicul să se alăture acestei cauze prin prezența la spectacol, asumându-și astfel implicarea sinceră într-un viitor pașnic, de care să ne bucurăm cât mai curând.

Spectacolul este bazat pe textele:

„Tara mea” de Liudmila Timoșenko

„Copiii noștri” de Natalia Blok

„Vreau acasă” de Oksana Savcenko

„Plantăm un măr” de Irina Gareț

„Să le spunem pe nume” de Tetiana Kițenko

„Sindromul supraviețuitorului” de Andrii Bondarenko

cu:

Elena Frunze-Hatman, Nina Lefter, Olesea Sveclă, Ludmila Botnaru, Mihaela Chiu și Victor Untilă

Regie: Luminița Țâcu

Traducere – Raluca Rădulescu

Scenografie: Irina Gurin

Coloană sonoră: Valentin Strișcov

Lumini: Vitalie Lașcu

Proiecție video: Cristian Oloi

Durata spectacolului 1h30min

Preț – 200 lei