Numele meu este Mariana Cămărășan. M-am născut în București. Tatăl meu s-a născut în Transilvania. Mama mea s-a născut în Muntenia. Eu mi-am întâlnit propriul suflet în Chișinău la Teatrul Fără Nume, în Moldova. O întâlnire cu Marin Sorescu e majoră. Spiritul lui absolut și sublim are forța îngerului care îți dăruiește aripa sa.

Dumnezeu are chipul luminos al oamenilor care trăiesc aici.

„Trilogia Speranței” MATCA – POLIFONIC

CUVÂNT

Am zărit lumină pe pământ și m-am născut şi eu Să văd ce mai faceţi. Sănătoşi? Voinici? Cum o mai duceţi cu fericirea? Mulţumesc, nu-mi răspundeţi. Nu am timp de răspunsuri. Abia dacă am timp să pun întrebări. Dar îmi place aici. E cald, e frumos și atâta lumină încât creşte iarba.”

POTOP MARIN SORESCU

După șapte zile au venit apele potopului pe pământ. Ploaia a căzut patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi. Potopul a fost 40 de zile pe pământ.

Apele au crescut şi au ridicat corabia, şi ea s-a înălţat deasupra pământului. Și toţi munţii înalţi, care sunt sub cerul întreg, au fost acoperiţi.

Şi a pierit orice făptură ce mişca pe pământ, păsările şi vitele şi fiarele, tot ce se târa pe pământ şi toţi oamenii. Tot ce era pe pământul uscat a murit.

N-a rămas decât corabia. Și ce era în corabie.

Geneza

CREDINȚĂ – NĂDEJDE –DRAGOSTE

 

„Cuvântul ne leagă. De aceea, Sorescu ne dezvăluie prin Irina că “toate lucrurile sunt legate între ele.” Simt și cred că suntem creați pentru conexiune. Fie că murim, fie că ne naștem, sau renaștem – Cuvântul nu va muri niciodată.”

Antonia BARANCEA

 

„Viață și moarte, realitate și imaginar, iubire și speranță, credință și ofrandă. Respingere sau coexistență – în singurătate… sau împreună. Puterea de a suferi și iubirea de dincolo de moarte îl fac pe omul pus în situații limite să fie nelimitat în virtute, în gând, în aspirație. Irina – axul central al piesei Matca – luptă până la capăt conștientă de împlinirea propriei misiuni de a da viață, devenind matrice a unei lumi noi, creatoare de viață și sens. Prin sacrificiul ei se contopește cu spiritul divin participând la procreație. Numai prin jertfă și credință poate fi refăcută relația cu Dumnezeu.”

Galina LAZARENCO

 

„Și copilul respiră. Copilul care respiră azi sunt eu.”

Mariana CĂMĂRĂȘAN

Îmi trebuia un personaj singur care să învingă singurătatea și absurdul. Acest personaj nu putea fi decât o femeie. O femeie însărcinată – adică echilibru, tradiții, continuitate ”

 

Marin SORESCU

DISTRIBUȚIE:

Antonia BARANCEA, Mihaela POPESCU, Galina LAZARENCO, Victoria ȚURCANU, Cătălina CAZACU, Cristina LUNGU, Nicoleta ZGHIBARȚĂ, Inga BOTNARIUC, Anatol BURLACU, Ion MUNTEANU, Alexandru DICUSAR, Tudor CARAPASCAL, Taisia CALANCEA (voce)

Mariana CĂMĂRĂȘAN – regie și scenografie

Galina LAZARENCO – asistent regie artistică

Inga BOTNARIUC – pictor costume

Alexandru DICUSAR – coloană sonoră

Drepturi de autor – Radu SORESCU, Președinte al Fundației MARIN SORESCU

 

 

ÎN MONTARE:

TRILOGIA SPERANŢEI. SETEA MUNTELUI DE SARE – IONA cu Nicu Țărnă, Tudor CARAPASCAL, Ion MUNTEANU.

TRILOGIA SPERANŢEI. SETEA MUNTELUI DE SARE – PARACLISERUL cu Galina LAZARENCO și Valentin MUNTEANU Nicoleta ZGHIBARȚĂ, Antonia BARANCEA, Alexandru DICUSAR, Vitalie JACOTĂ, Tudor CARAPASCAL.

Biletele le găsiţi la casa teatrului pe str. Sfatul Ţării, 18 sau pe iTicket.md

***Dacă ai 18 ani, poţi beneficia de Voucher Cultural în valoare de 1.000 mdl