Thomas Idris Plotnicov s-a născut acasă. În septembrie anul trecut, Tatiana Plotnicova a adus pe lume un băiețel fără supravegherea medicilor, ajutată doar de mama și de soțul ei. După euforia acestui eveniment au urmat însă numeroase adresări către diverse instituții care refuzau să înregistreze copilul pe motiv că acesta nu are certificat de naștere eliberat de maternitate. Tatiana, întâi de toate, vreau să te întreb cât timp a trecut până ai reușit să-ți înregistrezi copilul?
A trecut aproape un an, luni în șir am primit refuzuri de la Oficiul de Stare Civilă şi de la maternitate. Ne-am adresat Centrului pentru Drepturile Omului și Centrului pentru Drepturile Copiilor. De fiecare dată cererea de înregistrare a băiatului era respinsă pe acelaşi motiv: nu aveam certificat de la maternitate care să confirme nașterea copilului. După 11 luni de alergătură de la o instituţie la alta, am primit o telegramă. Atunci funcţionarii ne-au anunţat că a fost creată o comisie specială și că în baza certificatului care va fi emis de către maternitate vom putea înregistra copilul. Astazi Thomas are și certificat de naștere, și pașaport.

Consideri discriminatoriu faptul că ai avut dificultăţi la înregistrarea copilului şi că acest proces a fost tergiversat?
În toată perioada aceasta ne-am bazat pe Codul Familiei. Acest act stipulează că în cazul când copilul nu este născut la spital, atunci data naşterii este stabilită conform documentelor medicale, conform depoziţiilor sau conform altor probe. Ulterior am aflat însă că există un regulament care anulează acest articol al Codului și prin urmare e nevoie de certificat de la maternitate. Evident, în aceste 11 luni cât ne-am ocupat de perfectarea actelor, fiul meu a fost privat de nume și de cetățenie.

De ce ai hotărât să naști acasă?

Am auzit tot felul de istorii despre nașteri nereușite, despre traume provacate de greşelile medicilor. Ca să fiu sinceră, asta m-a speriat. Mi-am dorit o naștere ușoară și să fiu înconjurată de oamenii apropiați. Nu voiam să plătesc cuiva, pentru ca nașterea să iasă bine. Sunt o femeie tânără, sănătoasă şi pot să nasc singură, fără ajutorul medicului. Înainte femeile nășteau acasă, nici vorbă de maternitate. Bunica mea, de exemplu, a născut în câmp, pe ultimul copil l-a adus pe lume sub un copac. De ce ea a putut să nască 11 copii fără medic, iar eu n-aș fi capabilă să dau viaţă unuia? Aveam nevoie doar de grija celor apropiați și nu de calmante sau de stimulente. Acesta este un proces biologic firesc, am avut o graviditate ușoară, eram sigură că va fi bine și așa a fost.

Mama și soțul tău au fost de acord cu decizia pe care ai luat-o?
Ambii m-au susținut. Mama la început nu voia, dar am pus-o în fața faptului împlinit şi nu a avut încotro. Când a început travaliul, soțul a telefonat-o. A venit, s-a mobilizat și a făcut bine tot ce trebuia. Ea prima l-a ținut în brațe pe Thomas, tot ea a tăiat cordonul ombilical. Şi soțul m-a încurajat. Această experiență ne-a apropiat foarte mult. Am văzut cum reacționăm în situații extreme.

A fost un caz fericit, dar dacă apăreau complicații în timpul nașterii, ce ai fi întreprins?
Am efectuat controlul medical în timpul sarcinii, am făcut toate analizele necesare, dar am hotărât să nasc acasă. Acum sunt multe opțiuni. Poți să naști în apă, cu instructor sau cu delfini. De ce maternitatea ar trebui să fie unica instituție unde se nasc copiii. Când vii la spital semnezi un document, prin care confirmi că îți asumi toată responsabilitatea, iar dacă se întâmplă ceva în timpul nașterii, medicul este nevinovat. Când am născut acasă, am purtat răspundere. În timpul nașterii nu am avut complicații, totul a decurs bine și din această cauză nu am chemat pe nimeni. Dacă s-ar fi întâmpla ceva imprevizibil, evident, aş fi anunțat medicii.

Această experiență ți-a schimbat convingerile? Unde îi vei naște pe următorii copii?
Am decis demult, pe toți copii mei îi voi naște acasă. Nașterea e un proces intim care trebuie să fie împărtășit cu cei dragi. Această experienţă m-a învățat că este necesar să chem un medic care să confirme nașterea. În rest, pledez pentru nașterea acasă, e mai confortabil, mai sănătos și sigur. În ţara noastră a apărut și o asociație a mămicilor care au născut acasă, deci nu sunt singura care împărtășeşte această idee.


Acest interviu este realizat de Centrul de Informare in domeniul Drepturilor Omului, cu sprijinul Programului Egalitate şi Participare Civică al Fundaţiei Soros-Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia Fundaţiei

Distribuie articolul: