Te-ai gândit vreodată să ții o cură de detoxifiere de la social media? Oamenii de știință spun că dacă ai renunța la Facebook nivelurile de cortizol – hormon asociat stresului – s-ar reduce, scrie Playtech.ro.

Oamenii de știință au aflat că dacă renunți la Facebook, nivelurile de cortizol scad. Chiar și așa, beneficiile nu sunt încă foarte clare. Pe toată perioada cât au renunțat la rețeaua socială, participanții la studiu s-au confruntat cu scăderea sentimentului de fericire. Și, după perioada de testare de cinci zile, majoritatea voluntarilor au revenit fericiți la Facebook.

Cercetătorii spun că rezultatele mixte ar putea indica că pauzele temporare de la Facebook sunt cele mai bune pentru sănătatea noastră generală.

„Utilizatorul obișnuit de pe Facebook poate găsi o cantitate mare de informații sociale disponibile pe Facebook. Pauzele de la Facebook ar putea ameliora acest stres – cel puțin pe termen scurt”, scriu cercetătorii.

Deocamdată nu se pot face generalizări pe baza acestui studiu. Asta pentru că au existat doar 138 de voluntari, iar studiu s-a întins pe o perioadă de doar cinci zile. Facebook are peste un miliard de utilizatori în întreaga lume, iar studiul nu a analizat nici măcar 10% dintre aceștia, scrie Agora.md.

Cu toate acestea, cercetarea are câteva puncte interesante despre efectele pe care rețelele sociale le au asupra noastră. Unele dintre aceste efecte sunt în subconștient, deci habar n-avem de ele. De exemplu, măsurătorile salivei persoanelor care au renunțat la Facebook au arătat că nivelul de cortizol a scăzut.Chiar și așa, voluntarii nu s-au simțit mai puțin stresați – un semn că rețelele sociale provoacă schimbări biologice pe care nu le vedem.

Distribuie articolul: