Tatuajul ca mod de exprimare a personalității a existat dintotdeauna în spațiul nostru, sub o formă sau alta. Însă doar relativ recent a apărut la tineri acea libertate interioară necesară pentru a-ți aplica un tatuaj, în același timp cu toată reticența de a-l expune în public. Așa se face că moda tatuajelor a devenit destul de specifică — iar în ce măsură anume, precum și alte detalii cum sunt prețurile, riscurile implicate și ce desene se poartă, am încercat să aflăm și noi. Despre faptul că body art-ul e vechi, se știe. A apărut cu mai mult de 10 000 de ani în urmă. La fel, și despre faptul că egiptenii şi nubienii au fost cei care au folosit primii arta tatuajelor, zgârâind pielea pe conturul desenului, peste care se turna smoală fierbinte. La eschimoși, femeile erau tatuate pe față ca semn de frumusețe.

Ce e nou, atunci? Întâi de toate, că nici poporul român nu face excepție: marile familii domnești, mai ales Basarabii și Mușatinii, își însemnau copii cu simbolul dinastic. Iar în perioada sovietică, semnificația tatuajelor a fost deturnată și asociată exclusiv cu pușcăriașii care își tatuau anumite „declarații de fidelitate” față de comunitatea interlopă sau bisericuțe, ale căror turle semnificau numărul anilor la care erau condamnați să stea în închisoare. 

Prețurile depind de preferințe
În funcţie de mărimea, complexitatea şi durata lucrării, prețul poate fi sub o mie de lei sau peste această sumă. Pentru modelele mici care pot fi efectuate într-o singură sesiune de pînă la 4 ore, preţul depinde foarte mult pe designul desenului, iar un tatuaj de dimensiunea unei cărţi de vizită costă aproximativ între 500 și 700 de lei. Pentru modelele mai mari, care nu poate fi finalizate într-o singură sesiune, costul unei sesiuni de tatuare este de aproape 1500 de lei (durata unei ședinte este de 4 ore).
De asemnea, preţul unui tatuaj se stabileşte în funcţie de centimetrii pătraţi, costând aproximativ:

  • Tatuajul negru: 12 lei cm pătrat
  • Tatuajul color: 15 lei cm pătrat
  • Tatuajul cover-up (acoperire tatuaj): 20 lei cm pătrat
  • Pentru tatuajele cu o suprafaţă mai mare de 200 cm pătraţi nu se mai percepe preţul de pornire. Se calculează numai centimetrii pătraţi. 
  • Iar preţul unui machiaj permanent este de aproximativ 1500 de lei.

Motive pentru tatuaj
Dacă în cazul bărbaților lucrurile sunt mai mult sau mai puțin clare, în cazul femeilor am fost curioasă să aflu cât de populare sunt tatuajele, ce cred cele care se decid să-și facă unul și dacă prețurile li se par accesibile. Pentru aceasta, am intrat într-una din universități și am întrebat la întâmplare câteva tinere. Răspunsurile au fost variate, deoarece unele cred că e ceva cool, altele nu sunt de acord, iar temerea de a nu putea scăpa mai târziu de el încă persistă.

Mariana, 21 ani, spune: „Mi-aș dori un tatuaj care să-mi aducă aminte de o persoană sau un moment important din viața mea, astfel desenându-l pe corpul meu, aș simți mai aproape persoana sau momentul dat. De principiu, nu sunt deacord cu tatuajele mari, evidențiate sau pe tot corpul, dar ceva micuț și simbolic mi-ar plăcea să am pe corpul meu.” 

Paulina, la 19 ani, are deja unul și afirmă: „Mereu mi-am dorit un tatuaj și în cele din urmă am reușit să îmi fac unul… Am ales să mi-l fac mai degrabă pentru că e la modă și mi se pare un lucru normal, care mai și arată bine”.

Unele fete recunosc că le-ar plăcea un tatuaj, însă nu îndrăznesc din cauza temerii că ar putea avea un efect ireversibil. Alexandra, 20 ani, e una dintre ele: „Eu am vrut și încă vreau să îmi fac un tatuaj la baza coloanei vertebrale, unul mic, ceva mic și discret. Însă nu am curajul s-o fac încă, deoarece mă gândesc cum va arăta el când voi avea 50 ani. Dar unul semipermanent… cred că mi-aș face”, recunoaște ea.
Pe de altă parte, Maria, 20 ani, contrazice tendințele: „Nu cred că mi-aş face unul vreodată. Cândva doream să-mi tatuez un ineluş pe deget, dar cred că acesta a fost doar un moft, chipurile să fac şi eu o nebunie. Din fericire, mi-a ieşit această dorință din cap”, zâmbește ea.

Specialiștii: „Tatuajele nu au mereu efecte negative”

Medicul dermatolog din Chișinău, Mariana Miller, spune că cele mai grave probleme care riscă să apară după un tatuaj sunt infecțiile locale, alergiile și chiar unele complicații care survin atunci când un tatuaj este făcut în apropierea unor alunițe sau chiar pe cap.

Alte riscuri sunt infectarea cu hepatitele B și C, tuberculoză, infectarea cu virusul HIV sau unele infecții dermatologice ca insuficiența circulatorie. Aceste complicații apar în cazul în care instrumentele nu sunt sterilizate după fiecare utilizare sau dacă curățarea și dezinfectarea lor se face necorespunzător.

„Însă pot să afirm că tatuajele nu mereu au efecte negative. Dacă sunt făcute corespunzător, atunci totul este bine până la urmă. Iar tot ce trebuie să știe doritorii de a-și face tatuaje este faptul că atunci când ajung la salon, cel ce va efectua tatuajul este nevoit să anunțe despre afecțiunile care pot apărea și ce se poate face în cazul apariției unor afecțiuni. Cel mai important însă este ca doritorii să se informeze din timp în ce locuri ale corpului se poate face tatuajul și în ce locuri nu.”

Răspunsurile la aceste întrebări sunt adesea personalizate, depind de la un om la altul și se pot afla după o consultație cu medicul generalist. Acesta vă va analiza starea sănătății și, în funcție de specificul corpului, vă va consilia care sunt suprafețele optime, inofensive, pentru astfel de lucrări.

„Îmbătrânirea trebuie acceptată”
Alexandru face tatuaje de 10 ani. Având această experiență, el afirmă: „Tatuajele vor fi pe corp tot restul vieții. Dacă sunt făcute bine, nu se vor schimba mult. Sigur, cu timpul vor arata mai bătrâne, însă nu putem exclude că și voi veți arăta ca atare. Îmbătrânirea trebuie acceptată! Culorile nu se vor schimba mult, liniile se vor îngroșa puțin, iar liniile apropiate vor avea tendința de a se uni unele de altele”, descrie el. 

Așadar, nimeni nu mai interzice astăzi categoric tatuajele din motive morale (decât vreun medic prea zelos), iar cei din saloanele de tatuaj nu au dreptul de a vă influența decizia, ci doar de a răspunde tuturor întrebărilor onest.

Important, înainte de tatuare
În acest sens, e bine să țineți minte că pielea subțire are tendința de a se rida mai ușor, iar tatuajul poate arăta îmbătrânit, „uzat” sau chiar vulgar. Imaginați-vă cum ar arăta acea porțiune de piele peste 10, 20 sau 30 de ani. De asemenea, întrebați despre rezistența culorilor și a cernelii folosite în general, dar și dacă specialistul face și operațiuni de eliminare a tatuajelor (prin acoperire cu un alt tatuaj) și ce garanții oferă. 

Desigur, există în ultimă instanță și clinicele de frumusețe, la care se poate elimina un tatuaj cu ajutorul laserului sau a luminii intense pulsate, însă prețurile și riscurile acestei manopere sunt subiectul unui alt material, cu care vom reveni în curând.

Distribuie articolul: