La 27 de ani, Tatiana Turculeţ are tot ce şi-ar putea dori: o carieră de succes în Europa de Vest şi un viitor strălucit în faţă. S-a născut la Chişinău și, deşi a avut de toate acasă, a vrut mai multe. Şi-a dorit întotdeauna să călătorească, să vadă lumea. Se săturase de tranziţia care, cum obișnuiește să zică, devenise tradiţie, aşa că în 2008 a plecat din Moldova şi, de atunci, locuieşte în Occident. A făcut licenţa în economie la Chişinău, însă a refuzat câteva oferte serioase de lucru, pentru a pleca în străinătate şi a începe acolo viața de la zero. Nu regretă. A învăţat la Otto Beisheim School of Management (WHU), renumită şcoală de afaceri din Germania şi a realizat, rând pe rând, tot ce şi-a propus. Viaţa printre străini
În ultimii patru ani a locuit în Olanda, Germania, Spania şi Elveţia. Îi place să înveţe limbi străine şi asta a ajutat-o foarte mult să se integreze repede: „Am învăţat limbile tuturor ţărilor în care am locuit. Aşa se face că acum vorbesc engleza, germana, spaniola, franceza şi chiar olandeza. Nu mi-am permis tupeul să trăiesc într-o ţară şi să nu depun măcar puţin efort pentru a învăţa limba celor de acolo. În toţi aceşti ani au fost, bineînţeles, urcușuri şi coborâşuri. Totuşi, a încercat să găsească întotdeauna o soluţie şi să se descurce în situațiile dificile în care nimerea. Crede că în viaţă trebuie să fii ca apa – să fii flexibil şi să-ţi atingi scopul, indiferent de obstacol. „Ce nu te omoară, te face mai puternic” e motto-ul tinerei.

Geneva – un oraş pe gustul şi sufletul meu
Chiar dacă a locuit în cele mai frumoase metropole din lume, ca Barcelona sau Hamburg, „oraşul ceasurilor” ocupă un loc special în inima ei: „În Geneva sunt de puţin timp, dar a fost dragoste la prima vedere. E un amestec unic de culturi, pe care nu l-am mai întâlnit nici într-o ţară până acum. Este la fel de cosmopolit ca şi mine şi aici mă simt cu adevărat în largul meu. E locul perfect pentru viaţă şi carieră.” În perioada scurtă de când se află în Elveţia, Tatiana a reuşit să-şi facă o mulţime de prieteni. Dragostea pentru pictură a înlocuit-o aici cu fotografia – în timpul liber descoperă oraşul cu camera digitală. Spune că fiecare zi trebuie trăită ca şi cum ar fi ultima, iar acest hobby o ajută să imortalizeze momentele cu adevărat memorabile din viaţă.

Savoarea succesului
Cu un palmares impresionant de joburi și stagii la Naţiunile Unite, Organizaţia Mondială a Comerţului, Deutsche Bank şi Consulatul General al SUA în Germania (Serviciul Comercial), Tatiana emană căldură, fiind de un bun-simţ şi o modestie extraordinară. „Tratez pe toată lumea cu respect şi încerc să învăț câte ceva de la fiecare”, recunoaște tânăra. Cuvântul „imposibil” nu există în vocabularul ei. Tatiana e convinsă că ingredientele reuşitei sunt ambiţia, curajul şi munca asiduă. Când a spus că a avut de toate acasă, nu s-a referit la bani, nu s-a născut în puf. A avut în vedere familia şi faptul că a crescut în capitală, ceea ce a avantajat-o oarecum. Vrea ca părinţii ei să fie mândri de ea. „Mi-au fost dintotdeauna cel mai bun exemplu. Le mulţumesc enorm pentru grija şi educaţia pe care mi le-au oferit. Nu aş fi reuşit fără sprijinul lor”, spune Tatiana.

Dor de casă
„E firesc – îmi lipsesc familia şi prietenii. Bucătăria noastră tradiţională, pe care am apreciat-o la adevărata ei valoare abia după ce am plecat în străinătate. Pe de altă parte, mă bucur că nu mai am de-a face cu corupţia şi dezordinea de acolo. Deşi, multă lume spune că tinerii nu ar trebui să plece din ţară şi că exodul de creiere e prea amplu, Tatiana crede că poate contribui mai mult muncind în străinătate, decât lamentându-se acasă. „Mai avem mult de învăţat despre lucrul în echipă, ca şi naţiune. În ţările dezvoltate, lumea cooperează, pe bază de avantaj reciproc, la noi – se ceartă. Păcat, pentru că nu riscăm să fim acoperiţi de apele Oceanului Planetar, ca Olanda, şi nici să fim zguduiţi constant de cutremure, ca Japonia. Totuşi o ducem cum o ducem. Nu ştim să folosim resursele pe care le avem, în primul rând pe cele umane. Mi-ar plăcea să încep o afacere în ţară, dar elanul de întreprinzător este curmat repede de felul cum funcţionează lucrurile acasă.”

 

Apropo, despre iubire
Consideră că să-ţi găseşti jumătatea e de departe mai complicat decât să-ţi construieşti o carieră. Crede în dragoste şi spune că într-o relaţie nu e loc pentru calcule şi concurenţă. „Oricât de puternică ar fi o femeie, îşi doreşte un bărbat mai puternic decât ea, care să o protejeze şi să-i fie alături mereu. În ciuda emancipării, femeile trebuie să-şi păstreze feminitatea şi asta e o calitate pe care o respect la doamnele de la noi.”
După părerea ei, cariera şi familia pot fi combinate, doar că fiecare trebuie făcută la momentul oportun: „Tinerii, în special cei din Europa de Est, se pripesc să se căsătoarească devreme, pentru că aşa e tradiţia. Mi se pare cam infantil, mai ales pentru un pas atât de decisiv în viaţă.”

 

Viitorul sună bine
„Nu m-am detaşat niciodată de originea mea, de identitate. Nu există ţări perfecte, cum nu există nici oameni perfecţi. Chiar dacă am locuit în diferite ţări, nu vreau să imit pe nimeni. Încerc să păstrez calităţile pozitive pe care le am de-acasă şi să iau doar ce e mai bun din fiecare cultură”, susține Tatiana.
A fost întotdeauna indepedentă şi a contat doar pe ea însăşi. Este mulţumită de ce a realizat, dar nu intenţionează să se oprească la cele obținute. Îşi doreşte şi o afacere, ca să poată aplica creativitatea şi să-şi asigure independenţa de acţiune. Deocamdată, călătoria prin viaţă continuă. Următoarea destinaţie, va fi chiar în capitala Uniunii Europene, Bruxelles – un nou job, de data aceasta la Comisia Europeană.

Maria Jomir-Flores
Geneva, Elveția