Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, Prima Doamnă a SUA a organizat, la Casa Albă, un prânz la care a invitat mai multe femei diplomate. La eveniment a participat și o moldoveancă. Despre cine este vorba, vedeți mai jos.

Diplomata moldoveană invitată să ia prânzul alături de Melania Trump se numește Tatiana Solomon și îndeplinește, în prezent, funcția de Însărcinată cu Afaceri ad interim al Ambasadei Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii.

5270_507108_img2Evenimentul, la care au participat 50 de femei, printre care: Ivanka Trump, soţia vicepreşedintelui Mike Pence, Karen, senatoarea Susan Collins, consilierul preşedintelui Kellyanne Conway şi secretarul pentru Educaţie, Betsy DeVos, a avut loc în incinta State Dining Room – una din cele mai mari săli de recepții de la Casa Albă, unde au loc preponderent întâlniri cu șefi de stat. Cele 50 de invitate fac, așadar, parte din Administrația Trump, Congresul SUA şi corpul diplomatic acreditat în capitala federală.

Potrivit Ambasadei RM în SUA, preşedintele Donald Trump şi vicepreşedintele Mike Pence şi-au făcut și ei apariţia pentru un scurt timp, la eveniment. Tatiana Solomon a avut o discuție cu Mike Pence, la subiecte de interes comun, de pe agenda bilaterală cu Statele Unite.

Diplomata din RM a discutat și cu Prima Doamnă a SUA, subliniind importanța promovării unor programe de colaborare pentru egalitatea de gen.

Prânzul a fost primul eveniment organizat de Prima Doamnă a SUA pentru „reflectarea rolului femeii în societate, asigurarea păcii şi stabilităţii în lume şi concomitent asupra provocărilor cu care se confruntă femeile în viaţa cotidiană în procesul de conciliere a vieţii de familie cu cea profesională, inclusiv fenomenul traficului de fiinţe umane”.

Tatiana Solomon a participat și la evenimentele prilejuite inaugurării celui de al 45-lea Președinte al Statelor Unite ale Americi, Donald J. Trump: o întâlnire a preşedintelui Trump cu membrii Corpului Diplomatic acreditat la Washington D.C., ceremonia de depunere a jurământului la Capitoliu, parada oficială, dar și recepţiile dedicate inaugurării noului preşedinte.

5270_506663_img2

Diplomata a studiat Dreptul Internațional la USM, apoi a predat ea însăși această disciplină studenților de la Chișinău. În paralel, s-a angajat la Departamentul de Drept Internațional din cadrul MAEIE.

Din 2009, este consilier politic la Ambasada RM în SUA, fiind responsabilă pentru cooperarea cu Congresul SUA, ONG-urile de la Washington DC, coordonarea procesului de combatere a traficului de ființe umane și promovarea cooperării cu comunitățile de evrei din SUA. 

Foto: sua.mfa.md, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova

Distribuie articolul: