Moldoveanca Tatiana Pagu și soțul ei francez Thierry Ernst au fondat, acum 15 ani, asociația Vent d'Est. Scopul asociației este de a crea locuri de muncă în sate - acolo unde oamenii nu mai știu cum e să trăiești fără sărăcie, iar copiii rămân în grija bunicilor căci părinții pleacă la muncă peste hotare. După nenumărate acțiuni de caritate, inclusiv în România, cuplul a decis să se implice mai activ în viața sătenilor din Horodiște. 

Soții au sponsorizat studiile multor elevi, au adus cărți în bibliotecă, au finanțat tratamentul medical al copiilor ce provin din familii defavorizate. Cel mare mare proiect social realizat în satul Horodiște, raionul Rezina, a fost construcția unei eco pensiuni pentru a dezvolta turismul. Tot Tatiana Pagu și soțul ei Thierry Ernst au adus cașcavalul franțuzesc în Moldova, mai bine zis tehnologia și rețetele, iar sătenii se ocupă de producere.

„Ideea de a face cașcaval i-a apărut soțului cu trei ani în urmă. A fost ca o glumă. Ne-am gândit că am putea să ajutăm sătenii, dacă le cumpărăm lapte, am putea mări producția, să creăm locuri de muncă”, spune Tatiana.

Astăzi, în satul Horodiște, se produc 5 feluri de cașcaval și se gândesc să extindă gama de produse. E nevoie de condiții speciale pentru fabricarea fiecărui produs și atunci adaptarea sau reinventarea rețetelor importate din Franța, la noi în Moldova, durează.

„Eu sunt bucătar și lucrez în Franța unde am făcut cașcaval. Am făcut mult, mult cașcaval. Astăzi noi avem un produs perfect, așa cum este în Franța. Pentru mine Moldova este foarte bogată, cu multe fructe și posibilități. Cumpărăm lapte de la sătenii bătrâni, colaborăm cu un tânăr care și-a cumpărat o stână de oi. De la el luăm lapte de capră, de oi.”

Soții mai produc și vin în Moldova, care se combină perfect cu tipurile de cașcaval propuse de ei. Cunoașteți-i pe cei din materialul realizat de madein.md.