A plecat în America asemeni multor studenți moldoveni, iar acum e proprietara unui magazin în inima orașului Boston – vorbim despre Tatiana Ionascu. E absolventă a Universității Tehnice din Moldova, dar gestionează o afacere, care atrage zilnic mii de turiști. Între vis american și posibilități reale
A lucrat într-o pizzerie mai bine de un an jumătate, până în ziua când a dat peste chioșcul care vindea păpuși Matrioșka: „Am întrebat doamna care era acolo, dacă ar avea nevoie de ajutor. Ea mi-a răspuns că ei închid magazinul și pleacă în Federația Rusă definitiv. Așa mi-a venit ideea că ar fi păcat să se închidă acest butic, acest colorit și munca care este depusă pentru ca o bucată de lemn să ajungă atât de frumos ornată…prea simplu era să dispară”, își amintește moldoveanca.

Totodată, Tatiana a considerat că avea experiență în lumea businessului, căci acasă părinții aveau livadă și seră, iar ea muncea la piață de la începutul verii până la sfârșitul ei, încă de la vârsta de 13 ani. Find o fire care mereu s-a condus după principiul „dorință să fie, restul se face de la sine”, a decis să o convingă pe proprietară să-i lase păpușile. Astfel, au ajuns la un acord comun, în urma căruia Tatiana a redeschis chioșcul care poartă numele de „Russian Dolls”, în luna mai a anului 2012, la Boston.

O nouă șansă- magazinul cu păpuși matrioșka
A întâlnit atât dificultăți de ordin financiar, cât și birocratic. „Cel mai greu în toată afacerea cu buticul a fost partea resurselor financiare… Producția costă o sumedenie de bani, mai ales că e importată din Federația Rusă, începând cu plătirea transferurilor bănești, poștă, devamare, achitarea muncii persoanei care îți trimite producția și terminând cu chiria chioșcului și alte cheltuieli care țin de acest business”, explică moldoveanca. Cât despre birocrație, ea ne mărturisește că „nu e așa ușor să obții toate documentele necesare, îți trebuie fel de fel de dovezi, depozite, pentru a-ți permite să deschizi o afacere, oricât de mică ar fi.”

Pe lângă cele spuse, Tatiana își amintește că îi era foarte greu la început nu doar financiar și birocratic, dar și cu gestionarea curentă a magazinului: „Nu știam ce se vinde și ce nu, ce cantitate de producție de mărfuri de un anumit fel să fac comandă, cât de altfel… Munceam câte 11 ore pe zi pentru a economisi bani, să nu achit salariul pentru o altă persoană. În acest ritm, timp de trei luni am lucrat fără zi de odihnă, pentru ca să achit toate cheltuielile și datoriile acumulate pentru cumpărarea producției.”

Arta manuală atrage numeroși turiști
Toate trec pe planul doi, atunci când este asaltată de mii de turiști care îi vizitează magazinul. „Îmi place tot ce fac, am o deosebită plăcere să văd mii de priviri ce țintesc chioșcul meu zilnic, sute de chipuri uimite de frumusețea păpușilor, istoria lor, cât și zeci de oameni care se învrednicesc de câte o păpușă matrioșka, două sau chiar trei. Aici toate obiectele sunt lucrate manual. Buticul meu se află în „Prudential Tower”, cea mai înaltă clădire din orașul Boston, situată în centrul lui. Clienții mei nu sunt doar ruși, aici vin mii de turiști în fiecare zi, începând de la americani și terminând cu turiști de orice naționalitate, din întreaga lume”, povestește moldoveanca, care pe lângă cunoscutele păpuși matrioșka, mai comercializează și obiecte sculptate, păpuși cu chipul lui Moș Crăciun, cutii de lac, pictate manual, ornamente și multe alte accesorii lucrate în lemn.

 

Dorul de casă, îmbinat cu muncă
Tatiana vine anual în vacanță în Moldova să-și vadă familia, prietenii și vizitează în același timp meșterii păpușilor în Rusia, în căutare de noi colaborări. „De Moldova mi-i dor, familia, prietenii vechi și casa părintească sunt cei care mă trag înapoi”, mărturisește cu nostalgie tânăra. A plecat cu intenția unei simple vizite, iar mulțimea planurilor de viitor, printre care se numără o casă și copii, așteaptă realizate tot acolo, departe de rădăcini.

Foto: Arhiva personala 

Distribuie articolul: