Toamnele, la Moldova toamnele… Îmi place mult toamna în Moldova, așa că am vrut s-o marchez prin ceva simbolic și tradiţional. Și ce poate fi mai tradiţional dacă nu strugurii?. Combinându-i cu o cremă pufoasă, rezultatul a fost ceva deosebit de gustos, după părerea mea. Ingredinte pentru 8 porţii. O porţie: 10 lei.

  • 10 bobiţe struguri albi;
  • 10 bobiţe struguri negri;
  • 250 gr. brânză mascarpone;
  • 200 gr frişcă 35 % grăsime (cea mai bună din câte am găsit este Parmalat, cele ucrainești au tot felul de agenți de îngroșare);
  • 200 gr zahăr;
  • 2 ouă;
  • 150 gr făină;
  • Jumatate de plic praf de copt;
  • Un plic zahăr vanilat;
  • Un plic gelatină fără arome;
  • Două linguri de coajă rasă de portocală;
  • 200 ml suc de struguri albi.

Mod de preparare:

Pregătim blatul: separăm albuşurile de gălbenuşuri. Batem spumă albuşul cu 100 grame zahăr pudră, până obţinem o spumă tare. Dacă vi se pare obositor să bateți cu telul, folosiți un mixer. Spuma o punem la frigider până pregatim celelalte ingrediente pentru blat.

Amestecăm gălbenuşurile cu 100 gr zahăr, praful de copt, zahărul vanilat şi coaja de portocală rasă. Adăugăm „în ploaie” 100 gr făină cernută şi spuma de albuşuri în 3 etape, amestecînd atent de jos în sus, ca să nu să se aşeze compoziţia.

Pregătim forma specială pentru tartă, tapetând-o cu hârtie pentru copt. Ungem forma şi hârtia cu ulei .

Turnăm compoziţia obţinută în formă şi coacem în cuptorul preîncălzit, timp de 20-25 minute la 180 grade .

Până se coace blatul, pregătim crema.
Un plic de gelatină îl răsturnăm într-un pahar, adăugăm puţină apă și lăsăm gelatina se se umfle pentru 5 minute. Nu uitați să amestecați, ca să nu se facă cocoloașe!
Turnăm într-o cratiță sucul de struguri şi îl punem pe foc să se încălzească. Adăugăm la suc gelatina din pahar şi amestecăm până se dizolvă, dar nu-l lăsăm să fiarbă (important! la fierbere gelatina se distruge). Scoatem de pe foc şi lăsăm să se răcească.

Într-un bol amestecăm brânza mascarpone cu 50 gr de zahăr pudră. Separat batem frişca spumă şi o adăugăm la mascarpone. Ccompletăm cu cele 100 ml de suc răcit cu gelatină și amestecăm.
Pregătim bobiţele de poamă, pe care le tăiem în jumătăţi şi le scoatem sâmburii.

Ornarea:
Aşezăm blatul de tartă pe o farfurie plată. Turnăm crema de mascarpone în mijloc. Aranjăm bobiţele de poamă pe cremă astfel ca partea bombată sa fie în sus. De asupra decorăm cu sucul rămas cu gelatină care deja este prins. 
Poftă bună! 


Distribuie articolul: