Zemoase şi aromate, perele sunt unele dintre cele mai delicioase fructe de toamnă. Pot fi consumate crude, dar din ele pot fi preparate și deserturi savuroase cu care te poți alinta, împreună cu cei dragi, îndeosebi, într-o zi de week-end. Reţetă pentru 8 porţii.

Preţul unei porţii: 10 lei.

Ingrediente pentru a prepara perele:

  • 8-10 pere tari cu codiţă
  • 400 ml de vin alb sec
  • două linguriţe de scorţişoară măcinată sau un rulou de scorţişoară
  • un plic de zahăr vanilat
  • coaja rasă de la o lamâie

Ingrediente pentru blat:

  • un ou
  • 200 gr făină
  • 100 gr unt
  • o lingură de zahăr
  • sare
  • două linguri de apă rece

Ingrediente pentru crema de migdale:

  • 100 gr migdale măcinate
  • 100 gr unt
  • 100 gr zahăr
  • un ou
  • o lingură de făină
  • o linguriţă de rom

 

Mod de preparare:

Ca să prepari blatul cerne 200 grame de făină într-un vas, pune în el untul tăiat cubuleţe, o linguriţă de sare și una de zahăr.

Amestecă aluatul până obţii o compoziţie fărâmicioasă, apoi adaugi oul şi două linguri de apă rece.

Se formează o cocă de aluat pe care o pui într-o folie la frigider pentru, cel puţin, 30 de minute.

Pentru crema de migdale macină fructele cu blenderul sau le toci cu maşina de tocat, ca să obţii cam 100 gr. Se freacă 100 gr de unt cu 100 gr de zahăr, apoi încorporezi oul până la omogenizare. Adaugi o lingură de făină şi migdalele măcinate și totul se amestecă uşor până obţii o cremă omogenă.

Lăsă crema la frigider până prepari perele. Perele se curăţă de coajă, se taie în două, în aşa mod ca o jumătate de pară să rămână cu codiţă. Curăță fiecare jumătate de cotor și stropește-le cu sucul de la o lămâie.
Într-un vas, care poate fi pus pe foc, torni vinul, adaugi două linguriţe cu scorţişoară, un plic de zahar vanilat şi coaja de la o lămâie. Apoi, pui vasul pe foc şi, când începe să fiarbă, adaugi jumătăţile de pere. Le lași să fiarbă la foc mic.

Verifici atent perele cu o scobitoare dacă sunt fierte, dar să nu fie prea moi, ca să nu-şi piardă forma. Când sunt gata scoți perele din vin şi le lași să se răcească. Scoate aluatul din frigider şi întinzi o foaie, după care o aşezi într-o formă speciala de tartă. Se înţeapă de câteva ori foaia de aluat cu furculiţa. Toarnă crema de migdale peste foaia de aluat și o ornamentezi cu pere.

Totul se pune la cuptor pentru 35-40 de minute la o temperatură de 180 C până este gata. După ce se răceşte, tarta se presoară cu zahăr pudră.

Poftă bună!

Perele se recomandă, în special, persoanelor care au probleme cu kilogramele în plus şi care suferă de diabet. Perele îţi potolesce foamea şi sunt surse excelente de hrană uşoară, care oferă o stare de sațietate datorită conţinutului de fructoză.

Distribuie articolul: