„Oferirea mitei este ca și primul sărut – nu știi cum s-o oferi frumos: parcă ți-i rușine, parcă te temi că o să fii neîndemânatic, te uiți în jur dacă nu te vede cineva, simți cum îți curge sudoarea pe spate și …ori ai curaj și întinzi banu, ori începi lupta grea cu sistemul, statul, birocrația…”, scrie Țărăncuța Veselă pe blogul ei. Bloggerița povestește cum a fost amendată și continuă povestea cu părerea proprie.

„Eu nu dau mită. Eu fac parte din categoria revoluționară și încerc să respect toate regulile. Mai ales cele rutiere. Pentru că sunt o mamă responsabilă, care mai mereu are mașina plină cu copii”, aici Țărăncuța continuă povestind cazul unei încălcări pe care agenții de poliție pretindeau, fără probe, că ea ar fi făcut-o în trafic.

(…) „Am refuzat să semnez orice act! Într-un final, m-a lăsat să plec, ca mai apoi să primesc o citație că am de plătit o amendă de 600 de lei. Am dat câteva telefoane și am primit același sfat – să plătesc amenda, fără să mă revolt. Dacă o să încerc să-mi fac dreptate, în final, cheltuielile mele vor fi mai mari decât aș fi plătit amenda. N-am timp de pierdut pe drumuri . Am plătit.

M-am apucat să-mi fac pașaport biometric. Săptămâna trecută m-au sunat de la secția de pașapoarte și mi-au spus că am primit ”refuz”, pe motiv că am o amendă neachitată. Cuuuuum?!

Sun la poliția rutieră. Vorbesc cu executorul judecătoresc. Îmi spune că la ei n-au ajuns datele cum că eu aș fi achitat amenda. Scanez chitanța. I-o trimit prin poștă. O primește și-mi spune:

– Într-adevăr, Dvs v-ați încadrat în termenul legal cu achitarea amenzii, dar pentru că la noi n-au ajuns datele, noi am intentat procesul, prin urmare, trebuie să ne achitați cheltuielile în sumă de 90 de lei

– Eu am achitat la timp. Intentati proces STATULUI și birocraților care nu-și fac treaba cum trebuie!

– Păi…știți…noi nu putem intenta proces statului…va trebui să achitați totuși cei 90 de lei…

Iată așa mă șantajează pe mine statul. Iată o metodă mafiotă legalizată de a scoate benevol bani din buzunarul nostru. Oare câți șoferi au răbdarea și puterea să conteste în instanță procesele verbale, să umble prin tribunale, să lupte cu birocrația și prostia?! Câți cetățeni încearcă să lupte cu corupția?

Frecătura cu amenda asta m-a costat mulți nervi și timp. Cei care ne îndeamnă să spunem ”nu” mitei, mai întâi trebuie să facă curat la ei în cuibul cu viespi. Dacă în viitor îmi mai iese în cale vreun polițist șmecher, i-am pus în mână 50 de lei și mi-am continuat calea liniștită. Poate vreți să spuneți că polițiștii nu iau mită?!

Uneori, dacă n-au mărunțiș, șoferii sunt nevoiți să dea câte o bancnotă de 100, sau chiar de 200, iată de ce tot mai mulți șoferi au câte două bancnote de 50 de lei puși undeva în mașină, special pentru situații când sunt opriți de polițiști. Uneori, se nimeresc și polițiști cu bun simț. Dau rest când le spui că ai doar bancnote de 200. Da, asta i s-a întâmplat unui coleg de-al meu, care a crezut că va fi lăsat în pace dacă-i va spune că are doar bancnote mășcate. Polițistul a luat bancnota de 200 și i-a dat rest 150.

Soțul prietenei mele, prins beat la volanul unui microbuz hodorogit și vechi a dat 500 de euro mită. Vecinul meu, prins beat la volanul unei Toyota Land Cruiser a dat 900 de dolari mită.

Astea-s taxele despre care știu de la cunoscuți, colegi și vecini. Pentru alte încălcări nu știu cât se plătește.

Vecinul meu care a fost prins beat la volan, nu s-a corectat. El știe că dacă iar va fi prins, cu mita se rezolvă totul. Polițistul care a luat o dată mită, va lua și a doua. Iată de ce atâtea accidente ”în stare de ebrietate”. Pentru că polițiștii îi ”iartă” pe șoferii băuți și nu le intentează proces verbal, nu le adaugă puncte de penalizare și nici permisul nu li-l ia…”.

Continuarea o puteți citi pe ȚărăncuțaVeselă.md

Distribuie articolul: