Redacția noastră a primit o scrisoare deschisă de la un grup de mame, care luptă deja de câteva luni pentru ca în grădinițe și școli să fie mai bine alimentați copiii. Acestea cer autorităților să se excludă anumite alimente nefavorabile, în favoarea fructelor și a legumelor proaspete. Iată adresarea lor, semnată de una dintre mame:

Carolina chirilescu„Adresez această scrisoare deschisă tuturor miniştrilor, deputaţilor acestei ţări. Domnule Pavel Filip  Dvs. știți cu ce sunt hrăniţi copiii în şcoli şi grădiniţe? De ani buni în bugetul statului se găsesc doar 12.65 lei pentru alimentaţia unui copil din grădiniţe, iar în satele R.M de la primărie se alocă 10 lei, în raionul Căuşeni 6 lei. Câte discriminare. Doamna ministră Ruxanda Glavan ştiţi oare că micuţii primesc aproape zilnic 3 ori terci, pâine, dar niciun fruct proaspăt, iar medicii bat alarma, deoarece resc cazurile de obezitate, dereglări gastro intestinale, alergiile ş.a. Suntem o ţară agrară unde sunt fructele şi legumele proaspete de sezon domnilor de la guvernare??? Conform legii se procură produse alimentare pentru instituţiile de învăţământ la cel mai mic preţ, cine răspunde de calitate???  În timp ce preţurile cresc de la an la an, dvs.  faceţi economie pe sănătatea copiilor?

Domnule Adrian Candu aveţi şi dvs copii, şi sunt absolut sigură că ei nu frecventează instituţiile de învăţământ de stat, dar totuşi v-aş ruga măcar odată să gustaţi din meniul pe care îl au copiii noştri zilnic în şcoli şi grădiniţe, mai ales în sate. Domnilor demnitari adoptaţi legi doar care vă convin vouă şi uitaţi cu desăvârşire de copii. Ai voştri au parte de maşini, genţi, haine de lux, așa-i Violeta Ivanov? Dar ai noştri copii nici măcar de un măr proaspăt zilnic la grădiniţe. Ai voştri studiază în ţări străine, ai noştri sunt discriminaţi în instituţiile de stat unde au tot dreptul să înveţe, pe motiv că mama şi tata nu au bani să achite fundaţii, bani în plic, mulţumiri „benevole”. Domnule Igor Dodon faceţi atâta zarvă referitor la unirea României cu R.M, de ce nu faceţi proteste pentru mărirea salariilor profesorilor, educatorilor, dădacelor, ca să nu fie nevoiţi părinţii să le achite salarii în plic? Atâtea instituţii, subdiviziuni care sunt direct responsabile de sănătatea, educaţia copiilor dar nimeni nu face nimic, doar te trimit de la un organ la altul şi mimează reforme. Chiar nu vă este deloc ruşine? Cui în această ţară îi pasă de copii, când în bugetul de STAT se vor găsi bani pentru a îmbunătăţi meniul în instituţiile de învăţământ şi pentru reparaţii, ca să nu fie părinţii intimidaţi şi ameninţaţi de către directori?  Lunar, un deputat în RM este remunerat din bugetul statului cu aproximativ 22.000 lei (salariu, indemnizaţie lunară pentru transport, alocaţie pentru chirie, alta pentru participare la şedinţele comisiilor şi şedinţele plenare ale Parlamentului, indemnizaţii de concediu, prime de Paşti şi Crăciun, ajutor material etc.). Pentru comodităţile şi chiar luxul demnitarilor se găsesc bani în bugetul de stat, iar pentru copii, NU?”.

Carolina Chirilescu, mama a 2 copii, jurnalistă.

Distribuie articolul: