A fost “la mare” cu Speak, dar și cu familia, a avut colaborări de trupă, dar și proiecte solo, este interpreta care nu încetează să experimenteze în materie de look, stil și muzică – ați ghicit, e Tania Cergă! Nonconformistă și ambițioasă, Tania trăiește după propriile principii și valori, fără să audă gura lumii. Părerea celor care o iubesc este mult mai importantă – ei îi schimbă zilnic viața și i-o colorează în mii de nuanțe. Tania, spune-ne pentru început dacă ai apucat să mergi “la mare” vara aceasta?
Da, dar nu cu mașina, cum e în piesa mea, ci cu avionul. Am ajuns și în acest an în frumoasa Italie, pentru odihna așteptată și meritată. Mai mult, la Lago di Garda, dar și la mare pentru câteva zile. Micuța mea, însă, a apreciat cel mai mult a treia locație, și anume, un lac cu ape termale. În rest nu a fost impresionată (zâmbește). Ăștia mici percep foarte diferit de noi lucrurile și micile plăceri.

Este melodia “La mare” stilul care te reprezintă în totalitate și la care te vei opri pentru mai multă vreme?
Eu cred că mai nou, artiștii abordează stiluri diferite, chiar și de la piesă la piesă, iar eu chiar nu sunt o excepție. Nu e neapărat să te oprești și să faci un album într-un anumit stil – probabil că publicul s-ar și plictisi repede de el. Oamenii au atâtea resurse, și nu există limite, e loc doar de creativitate. Eu nu mi-am propus limite, fac ceea ce simt.

 

De fapt, ce presupune colaborarea pe care o ai cu HaHaHa Production?
Presupune muzică frumoasă, făcută împreună cu ei, dar ținând cont neapărat de ideile și doleanțele mele. Sunt o echipă formidabilă, loc unde ideile fierb, iar imaginația pur și simplu explodează. Îmi place să lucrez cu ei, nespus, iar în acest sens mi-aș dori chiar o colaborare de lungă durată.

Unde și cum o vedem pe Tania Cergă în timpul apropiat?
Din păcate nu suntem în țara unde viața culturală dă pe din afară, dar dacă ești inventiv, poți păși mai departe de evenimentele private, care sunt indispensabile și pe lângă ele, poți bucura ascultătorii cu altfel de evenimente inedite. Eu nu le caut cu lumânarea, să fie clar, însă nu refuz invitațiile pentru recitaluri sau concerte frumoase – ele doar mă bucură.

 

Ești artistul care nu a prea fost văzut în duete, cu cine dintre interpreții de la noi sau de peste Prut ți-ar plăcea să cânți în duet?
Nu am duete înregistrate, dar am avut parte de această experiență în scenă alături de mai mulți artiști, printre care Cristi Aldea-Teodorovici, recent, pe scena din PMAN la Sărbătorile Naționale și Nicu Țărnă. Nu am o preferință anume, dar nici nu exclud, vedem ce ne rezervă oportunitățile pe viitor.

Ai încercat și rolul de profesoară, mă refer la Fabrica de Staruri 3, te-ai gândit să continui cumva acest drum?
Acesta este unul dintre visele mele, nu neapărat să profesez, dar să pun bazele unei școli de muzică moderne, cu altă psihologie de predare altfel decât am avut parte eu, cu metode diferite, cu dascăli din generația mea. Am avut plăcerea de face cursuri de vară la o școală de muzică de peste hotare, și mi-ar plăcea să existe așa ceva și la noi. Nu e un proiect fantastic și nici irealizabil, dar e nevoie de timp și de ceva resurse.

Cum ai primit propunerea să fii printre jurații Moldova are talent? Ce înseamnă acest lucru pentru tine?
Am primit propunerea foarte firesc și am fost încântată, nespus de încântată. Este cel mai spectaculos show al momentului, în toată lumea. Iar eu sunt fericită să fac parte din această poveste. Vreau să-mi amintesc peste ani că am fost acolo, când s-a descoperit un mare talent din Moldova. Pentru că Moldova are Talent!

De când te-ai lansat și până la moment am văzut cel puțin câteva imagini total diferite în ceea ce te privește. Mai e loc de schimbări în viața ta?
Schimbarea e un cuvânt mereu prezent în viață mea. Sunt într-un veșnic tumult: de evenimente, trăiri, de gânduri… îmi doresc mereu să vin cu ceva nou, mai bun, iar fără a încerca nu știi ce poate să iasă ori ce reacție va trezi. Și de asta spun “da” – mai este loc de schimbări în toate aspectele ce țin de scenă, apariție, abordare sau gen muzical, mai ales în ceea ce ține de look și experiment în muzică. 

 

Cum ți-a schimbat viața fetița Izel?
Așa cum doar un copil o poate face – zglobiu, plăcut, vesel și frumos… obositor de frumos. Este un vis din care nu vreau să mă trezesc. O provocare. O viață care a apărut din mine și pe care am fericirea să o ghidez – este, cred cea mai mare împlinire pe care o poate avea orice mamă.

Care este atitudinea ta față de institutul familiei, ori tu nu ai ținut neapărat să ai o ștampilă în pașaport până să naști un copil (sau poate greșesc)?
Cred că este o instituție pe cale de dispariție, ca și instituție. Familia înseamnă iubire. Iar iubirea nu trebuie să fie condiționată, nici de ștampilele din buletin, nici de nunți sau alt gen de petreceri. Și aici fie anticipez eu evenimentele, fie pur și simplu am o poziție a mea. Statisticile însă confirmă poziția mea, rata divorțurilor crește pe an ce trece. Căsătoria este un legământ, care trebuie să aibă putere fără hârtii și ștampile. Este o alegere, pe care ți-o asumi din dragoste – eu, cel puțin, așa am făcut.

 

Gătești pentru Izel, pentru familia ta?
Gătesc, pentru că îmi place să mănânc gustos și acasă. Gătitul și însăși savurarea bucatelor, este un ritual, în timpul căruia poți împărtăși gânduri cu cei dragi, eu țin la el ca parte componentă și foarte necesară unei familii fericite.

Ce tabieturi mai trăsnite are Tania Cergă?
Uite mai nou, vreau să învăț să merg pe motor. Abia aștept să încep să practic această activitate, care pe mama mea o îngrozește, iar pe mine mă încânta (râde).

 

Ești solicitată să cânți pe la petreceri private și se câștigă din muzică în Moldova?
Sunt solicitată și apreciez acest fapt, deși lumea știe că eu nu sunt neapărat fermecată de acest aspect al industriei de la noi. Dar atunci când am ales să revin de la București, mi-am asumat și acest lucru – în Moldova, 99% din industria muzicală înseamnă petreceri private, asta e realitatea, este explicabilă, tristă și adevărată. Tristă, pentru că nu stimulează creativ un artist. Scena o face! Dar adevărată, și e bine că există măcar această sursă de venit, pe seama căreia lucrurile se mișcă măcar puțin pentru artiștii de aici.

Foto: Arhiva Personală