Laura Jitariuc este o tânără activă, care, la fel ca și mulți alți studenți de-ai noștri, a decis să-și aprofundeze cunoștințele peste hotare țării. Studiază la Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza’’ din Iași, anul I. Pe lângă cursurile de la facultate, Laura mai are câteva mari pasiuni, cu care se mândrește: voluntariatul și muzica. Mereu în căutare de oportunități și noi proiecte, Laura își amintește cu căldură de orașul său Grigoriopol, dar și de unele încercări grele prin care a fost nevoită să treacă. De-a lungul timpului s-a implicat activ în diverse proiecte de promovare a drepturilor omului, dar a participat și la unele concursuri muzicale, naționale și internaționale, revenind de fiecare dată cu premii acasă.

Ce te-a motivat să pleci în România?

Răspunsul e simplu: societatea din Moldova prea greu se dezvoltă, Basarabia aflându-se într-o veșnică incertitudine. Învăț în România, pentru că iubesc această palmă de pământ. Vreau să mă dezvolt aici, ca mai tîrziu să contribui și să implementez cunoștințele mele în edificarea valorilor în Moldova. Această alegere de a pleca la studii în România mă caracterizează, pentru că este încă un pas de a demonstra dorința mea de a crește, așa cum am făcut-o mulți ani în urmă, când am ales să învăț într-un liceu românesc, eu venind din orașul Grigoriopol, subordonat regimului separatist de la Tiraspol, în care toate valorilor general-umane sunt încălcate.

Vezi vreo diferență între studenții din Moldova și cei din România?

Nu fac discriminare, studenții sunt studenți pretutindeni. Doar că tinerii din România au un alt mod de gândire și de exprimare, poate pentru faptul că nu au fost oprimați ca și noi, cei de peste Prut.

 

Ce te-ar motiva să te reîntorci în Moldova?

Pentru moment, îmi vine greu să răspund la această întrebare, pentru că mai întâi de toate vreau să devin un profesionist în domeniu și, în dependență de circumstanțele vieții, să mă pot realiza oriunde fie peste hotare, fie în țară. Mi-ar plăcea dacă ar dispărea tipul de om homo-soveticus, care există în Moldova. Încă un moment care m-ar determină să fac o alegere, ar fi modificarea peisajului mediativ în Republica Moldova spre bine și spre modernizare. Un deziderat ar fi și reîntregirea neamului cu frații de peste Prut și de peste Nistru, care ar fi asemeni unui catalizator pentru mari schimbări în societate, în întreaga lume.

Unde ai făcut voluntariat?

Am făcut voluntariat în școală, în localitate, căpătând abilități de comunicare, de deschidere și receptivitate față de problemele altora, poate chiar și afecțiune. Să fii voluntar, înseamnă să nu te gândești la tine, ci să te gândești la alții și să-i ajuți atunci când au nevoie de tine. Voluntariatul mai înseamnă participare, transparență, non-discriminare, responsabilitate, grijă, empatie și mult suflet. Un proiect important pentru mine a fost promovarea Drepturilor Omului pentru copii și tinerii din regiunea transnistreană în care acestea sunt încălcate flagrant. Am fost voluntar, am informat tinerii despre drepturile lor și am încercat să le explic libertățile. Am învățat multe din acest proiect, dar cel mai mult, mă simt mândră că mi-am ajutat regiunea. Sunt fericită atunci când conștientizez că toți copii au învățat lucruri ce le vor fi de real folos și că utilizează aceste cunoștinte la școala și în viața de zi cu zi.

Cea mai mare plăcere a fost atunci când mergeam la copiii de la orfelinatul din Grigoriopol. Vedeam acești copilași necăjiți cu darurile oferite de noi, în mâini, neîndrăznind, pentru un moment, să le deschidă. Te simți mai fericit atunci când ai posibilitate să oferi o părticică de suflet cuiva mai trist decât tine. Din păcate, copiii dezavantajați sunt mulți, în țara noastră.

Ce este muzica pentru tine?

Muzica îmi provoacă cele mai sincere vibrații ale sufletului… Ea mă ajută să-mi exprim sentimentele, să-mi adun gândurile și să fiu mai aproape de frumusețe. Muzica, fiind o valoare a omenirii, este cea, fără de care viața nu ar avea culoare. Am participat la diverse concursuri naționale și internaționale, printre care și Festivalul Internațional de muzică populară ,,Mugurel”, din România, unde am obținut premiul II; Premiul special la concursul Internațional ,,Două Inimi Gemene” ș.a.

 

Ce mesaj le-ai adresa tinerilor?

Îndemn tinerii să se implice în voluntariat, pentru că implicarea sporește capacitatea de a lua decizii, iar deciziile corecte dezvoltă societatea. Fiecare tânăr trebuie să fie conștient și să perceapă necesitatea de a se implica și de a fi activ, pentru că ceea ce nu promovezi, nu este văzut. La fel, ar fi bine ca tinerii să înțeleagă că nu sunt o problemă, ci sunt o resursă, dar e la fel bine este să înțeleagă că pentru a deveni o persoană de valoare, trebuie să înveți, să înveți făcând.

Daniela Timofti,

Reporter stagiar

Distribuie articolul: