Violeta Petrimari este o tânără originară din Republica Moldova, care, în prezent, studiază la ”London College of Fashion”. A fost desemnată drept ”cea mai bună studentă a anului 2013” la Facultatea de Arte și vede Marea Britanie ca pe o pistă de lansare în calitatea sa de viitor terapeut în domeniul frumuseții.

Violeta, cum ți-ai dat seama că vocația ta este legată anume de artă și cosmetologie?

Mi-a luat mult timp să decid ce vreau sa fac în viitor, dar am știut că vreau ceva deosebit de profesiile obișnuite. Am incercat sa-mi imaginez o zi din mai multe domenii și am încercat să văd cum mă simt: mereu mi-am dat întrebarea dacă o să mă simt bine, făcând această meserie, de-a lungul vieții. Dintre toate profesiile, m-am simțit cel mai bine ca și terapeut în domeniul frumuseții. Am vrut să obțin o profesie folositoare în primul rând pentru mine. Este un domeniu deosebit și actual, în același timp. Nu am regretat niciodată că am ales aceasta meserie!

Cât de optimist te-a întâmpinat capitala Marii Britanii, când ai vizitat-o pentru prima oară?
Când am ajuns la Gara Centrală din Londra – Victoria Coach Station, am simțit un aer rece printre oameni. Veneam din Paris, și am simțit foarte pronunțat contrastul dintre atmosfere și oameni. Londra este un oraș foarte aglomerat, cu ritm amețitor și oameni din toată lumea. În Londra trebuie să te descurci cum poți, trebuie să alergi zilnic. Oportunități sunt multe, dar și concurența e pe măsura. Londra îți deschide ușile, însă este datoria ta sa reușeti acolo unde vrei, totul depinde de tine.

Ce înseamnă, pentru tine, titlul de ”cel mai bun student al anului 2013”?
Titlul de ”cel mai bun student” înseamnă, pentru mine, că munca e mereu răsplătită! A însemnat că pot să încep de la 0 și să îmi ating scopul, a însemnat că am ales ceea ce mi se potrivește. Anul acesta, fetele din grupă m-au ales să reprezint cursul nostru la întâlnirile cu profesorii și alți reprezentanți ai universității. Acolo pot sa îmi exprim părearea, să propun idei și să aduc ceva nou în ceea ce învăț. Acest titlu m-a facut și mai responsabilă, demonstrându-mi că orice este posibil, atâta timp cât știi ce-ți dorești, te focusezi și mergi spre acesl scop.

Viața londoneză de cămin cu siguranță este mai vie și mai colorată decât cea de la Chișinău. Ce oportunități oferă locuințele pentru studenții din Londra?
Viața din căminele Londoneze nu e așa cum pare, sau cum se arată în filme. Aici, caminele sunt scumpe și nu toți și le pot permite. La cămine stau, mai mult, studenții străini, care au venit pentru prima dată în Londra. E o modalitate foarte ”safe” de a se familiariza cu orașul și de a face cunoștință cu oameni noi. La căminele englezești, regulile de trai sunt foarte stricte; până și geamurile se dischid doar pe ¼, din motive de siguranță. Mi-a plăcut că am întâlnit studenti din programul Erasmus, cu care m-am împrietenit și am trecut prin multe dificultăți împreună. Ei m-au învățat despre cum pot să vizitez locurile istorice, galeriile, expozițiile. Organizăm și cine cu tematica diferitor țări și facem schimb de culturi:  asta mi-a plăcut cel mai mult la cămin. Eu mi-am împărțit odaia de cămin cu un japonez, timp de 9 luni. Am învățat multe de la el și mă bucur că am acceptat această provocare.
Acum, am odaia mea într-o casă din Londra.

– Promovezi intens bucatele noastre tradiționale. Ce părere au colegii tăi despre ceea ce înseamnă gastronomia moldovenească?
– Când prieteneam cu studenții din programul de schimb ”Erasmus”, fiecare dintre noi a organizat o cină tradițională. Au fost impresionați de cât de repede se gătește la noi, simplitatea ingredienteleor și gustul interesant. Le-a placut că mâncăm sănătos.

Din observațiile tale, ce imagine are Moldova în Marea Britanie? Dar moldovenii?
Mulți oameni nu cunosc nimic despre Moldova, de aceea le ofer tuturor câte 5 minute de introducere în ceea ce înseamnă țara noastră. Uneori sunt mirată să aud că alții știu chiar și cât ceva din istoria noastră. Despre moldoveni, englezii știu că muncesc mult și că au fete frumoase. Sunt curioși să afle cât mai multe despre noi.

Cum s-a schimbat noțiunea de ”frumusețe”, în percepția ta, de când ai devenit studentă la Arte?
”Frumuțeea” din Moldova e diferită de ”frumusețea” din percepția englezilor. La noi, frumusetea înseamnă a fi scump și foarte pompos, pe când în Anglia, frumusețea poate fi ceva foarte natural și simplu. De fiecare dată când realizez că învăț la ”London College of Fashion”, de pe strada principală Oxford Circus din Londra, îmi dă fiori. Sună foarte tare, însă, în realitate, nu-ți dai seama despre unde te afli.

Cum s-a schimbat viața ta, de când ai plecat din RM?
Viața mea s-a schimbat radical. Aici sunt desinestătătoare, trebuie să le reușesc pe toate foarte bine. După ce am plecat din Moldova, m-am întâlnit față în față cu viața. Am mers, neștiind unde plec concret, eram gata de orice. Am avut noroc că am petrecut o vară de lucru la Paris; acolo m-am acomodat cu un oraș mare, însă nu atât de mare și divers precum Londra. Nu-mi imaginez să fi plecat din Chișinau, direct în Londra.

Înainte să pleci în MB, te-ai implicat într-o relație de mentoring, oportunitate din cadrul proiectului LeaderSHE. Cât de valoroasă a fost, pentru tine, această relație și cât de important este, pentru o tânără, să aibă parte de un mentor bun?
Proiectul LeaderSHE a fost un proiect special pentru viața mea. Acolo, am învățat, într-un timp destul de scurt, lucruri care mi-au schimbat viața. A fost ca o familie cu oameni aleși, educați și plini de idei. Pentru mine, LeaderSHE a fost într-adevăr o școală a succesului! Îmi amintesc de acest proiect zi de zi, ori de câte ori mă confrunt cu situații dificile. Mi-a dat spiritul de lider și mi-a lărgit viziunea. Mentorul meu,Tatiana Iurco, este un mentor de nota 10+! De la prima întâlnire, am avut sentimentul că ne combinăm foarte bine! M-a inspirat, prin tot ce a obținut, prin modul de a se comporta, eticheta și stitul său impecabil. Mi-a servit  drept un exepmplu de doamnă de succes! Continuăm să comunicăm și să ne împărtășim succesele, ideile și trăirile. Consider că un mentor bun are o valoare imensă în dezvoltrea tinerelor femei. Ești norocoasa dacă ai alături o persoană care poate să te îndrume, sa te înțeleagă, să te motiveze. Sunt sigură că LeaderSHE va intra în istorie prin fetele de succes, pe care le-a crescut. Le mulțumesc din suflet organizatorilor pentru această idee superbă și pentru șansa de a face parte din acest proiect.


A fi student în străinătate înseamnă a trăi zilnic oportunități noi. Te vei întoarce în Moldova, după finalizarea studiilor? De ce?
A fi student în străinătate înseamnă a vorbi minim două limbi, a gândi deschis și a folosi oportunitățile. Îmi place că aici pot colabora cu firmele pe care, acasă, le vedeam doar la TV. Aici, ușile sunt mereu deschise, trebuie doar să bați și să-ți încerci norocul. De aceea și am motivația să rămân peste hotare, vreau să văd cât de sus pot ajunge. Moldova va rămâne patria mea, mă voi întoarce mereu acasă în vacanțe, ca să-mi vizitez buneii și prietenii. Aș vrea să aduc ceva nou acasă, după câțiva ani de experiență, dar nu vreau să mă întorc acasă defininitiv. În Moldova, e greu să fii apreciat la justa valoare, totul se cumpără și se vinde, însă eu prefer dreptate.


Cum te descurci să acoperi cheltuielile legate de studii și de trai, în capitala Marii Britanii? Îți este suficientă bursa de studii?
Sunt economă, cheltuiesc bani doar pe ceea ce-mi trebuie foarte strict și încerc să găsesc mereu modalități de a-mi reduce cheltuielile. Asta nu înseamnă că sufăr. Mama e cea care muncește din greu ca să ne susțină pe mine și fratele meu. Acum îmi caut un job, chiar astăzi merg la interviu. Universitatea nu oferă burse, ceea ce oferă statul englez sunt doar banii pentru chetuielile legate de curs. 


Dacă ai avea ocazia să-I pui o întrebare Lui Dumnezeu, care ar fi ea?
Nu i-aș pune întrebări, doar i-aș mulțumi din suflet!

Distribuie articolul: