Creeză idei și experimentează. Elena Borta este make-up artista care poate modifica radical aspectul clienților săi. Pentru ea, machiajul este sinonim cu magia, pentru că transformă orice lucrare în opere de artă. Pune accent pe culoare și își portretizează munca prin libertatea de exprimare. Reușește să sublinieze cele mai frumoase trăsături ale femeilor și să le valorifice personalitatea.

Își expune talentul și pe youtube. Tutorialele de make-up pe care le face îi scoate în evidență și unele abilități de actriță. Cu un deosebit simț al umorului și cu ajutorul machiajului, intră ușor în pielea diferitor personaje și imită celebrități.


Cum reușește acest lucru, cum a devenit o pasiune și ce o inspiră, dar și despre secretele machiajului artistic aflăm din interviul cu Elena B artist – numele după care este cunoscută.

Elena, când ai hotărât să devii make-up artist și în ce constă machiajul artistic?

Am decis să studiez arta machiajului pe când eram studentă, pentru a avea cu ce mă ocupa în timpul liber. Deși îmi placea să experimentez cu machiajul încă de când eram mică, pentru că și acum îmi amintesc paleta de culori pe care o avea mama. Am absolvit studiile în economie, dar tot mai tare mă atrăgea să lucrez într-un domeniu artistic. Astfel, machiajul artistic a devenit pentru mine un mod liber de exprimare prin combinații unice de culori și forme. Simt că machiajele obișnuite mă limitează, de aceea mai rup „lanțurile” uneori .

elena b11

 

Care sunt lucrurile minime, dar esențiale, pentru a realiza un machiaj și cum îți alegi tu modelele?

O lucrare se poate efectua și din câteva culori. Pot picta și cu degetele (dacă nu este împotrivă clientul). Nu aleg modelele. Mă inspiră fiecare față, fiecare e unic în felul său. NU am criterii după care selectez, nici chiar pentru machiajul artistic. Acest tip de machiaj este cerut mai des în perioada sărbătorilor, de Crăciun, de Halloween etc. Anume el m-a inspirat să postez creațiile mele și pe Youtube. Întotdeauna mi-a plăcut să editez video-uri. Urmăream adesea conturile fetelor talentate pe Youtube și astfel mi-a venit ideea să încerc și eu.

Ești o adevărată actriță în filmulețe tale, câteva conțin chiar unele momente comice. Ce te inspiră în realizarea lor?

Îmi place actoria. Nu știu cât de bună sunt în acest domeniu, dar îmi place. Mai ales să fac oamenii să râdă. Îmi place să mă evidențiez prin creativitate, să fiu unică, din acest motiv mai improvizez câte o introducere, etalându-mi „marele” meu talent de actriță (râde). Momentele comice uneori de la sine apar: mai cad de pe scaun sau îmi scapă pensula din mâna, iar eu profit de aceste momente, pentru ai face să zâmbească pe cei care mă urmăresc.

elena b6

Cât timp îți ia operația de grimare pentru a intra în rolul unei celebrități?

Totul depinde de cât de mult vreau să semăn cu acel personaj. Această muncă poate dura de la 1 la 3 ore, dar efortul se merită atunci când vezi de rezultatul final. Mie îmi place ceea ce fac și pot spune deja că, din hobby, machiajul a devenit acum un job.

elena b1

Sunt lucrări care nu-ți place să le faci?

Nu-mi prea place să fac lucrări de tip horror. Nu urmăresc nici filmele de acest gen. La fel, nu-mi place să folosesc eyeliner-ul, indiferent de tipul de machiaj. E cam stresant pentru mine, fiindcă necesită o precizie și atenție maximă, în dacă modelul clipește.

Este posibilă schimbarea unei persoane complet numai cu ajutorul machiajului?

Da, schimbarea este posibilă. Poți face acest lucru cu ajutorul machiajului. Totul depinde de diversitatea produselor pe care le ai și cum te joci cu umbrele, formele și culorile.

Ce trebuie să știe o femeie atunci când cumpără o trusă de machiaj?

O femeie trebuie, în primul rând, să aleagă produse de calitate. Fața, fiind parte a corpului cea mai vizibilă, dar și sensibilă, necesită o îngrijire și protecție maximă. Produsele de calitate se aplică mai bine, se amestecă mai ușor și sunt mai pigmentate. E bine să alegem produse pe bază naturală, iar ceea ce cumpărăm să folosim cu creativitate și încredere.

 

Cu ce recomandări de machiaj vii pentru sezonul de toamnă?

Pentru toamna aș recomanda culorile mai întunecate, mai calde . Pentru ochi – culori ruginii, verde-închis, cafeniu, tonuri metalice-aurii, oranj. La fel, recomand culorile nud. Pentru buze – maro, glossul de buze în tonuri naturale ca roz fin sau nud. Atingeri ușoare cu highlighter auriu. Să nu uităm că natura ne inspiră mult atunci când suntem în dilemă.

Autor: Mariana Mereacre, stagiară