Să nu vă sperie stilul acestei mâncări. Cu un pic de usturoi şi sos de soia care se vinde acum în orice magazin, veţi obţine cele mai catifelate arome orientale.

Informaţia despre produsele din soia este pe cât de amplă, pe atât de contradictorie. Unicul produs din soia absolut natural, fără procesare industrială, folosit de milenii în bucătăria asiatică este tofu – caşul alb care nu este altceva decât proteină pură şi completă. Din păcate însă, tofu nu are nici gust şi nici aromă, iar în stare cruda este de consistenţa caşului moale. Acest lucru se schimbă uşor, dacă cubuleţele de tofu (2 x 2 cm) sunt marinate uşor în sos de soia, după care – călite în ulei fierbinte până la formarea unei cruste aurii.

Bucatele în stil asiatic se pregătesc la foc mare, în ulei încins şi foarte rapid – 2-3 minute. Cel mai potrivit vas este tigaia wok, pentru că e adâncă şi temperatura în aceasta se repartizează uniform, iar legumele nu se “aburesc”, nici nu se ard, dar capătă o crustă ademenitoare şi îşi păstrează toate vitaminele.
În lipsa acesteia, folosiţi o tigaie cât mai mare şi căliţi legumele preferate în porţii mici, pe rând, apoi adăugaţi-le în tăieţeii fierbinţi.

Ingrediente pentru 3 persoane
Legume preferate de sezon:

  • 1 ardei dulce tăiat felii lungi şi subţiri
  • 1 ceapă tăiată felii lungi şi subţiri
  • 2-3 căţei de usturoi feliaţi
  • 10 fire de sparanghel (daca aveţi)
  • 150 g ciuperci
  • 100 g tofu tăiat cubuleţe (marinate 10 minute în sos de soia)
  • 1 lingură de sos de soia
  • 4 linguri de ulei de floarea-soarelui

Alte ingrediente, la dorinţă: rădăcină de ghimbir răzuită mărunt, păstăi foarte tinere, alune, pătrunjel.
Fierbeţi tăieţeii în apă cu sare şi păstraţi-i fierbinţi.
Între timp, căliţi cubuleţele deja marinate în soia în 2 linguri de ulei încins timp de 2-3 minute, întorcându-le pe o parte şi pe alta.
Puneţi cubuleţele pe un şerveţel de hârtie să absoarbă surplusul de ulei.
Căliţi restul legumelor în tigaia încinsă cu ulei. Pentru a fi mai gustoase, căliţi legumele în porţii mici, câte 2 minute fiecare porţie.
Când legumele sunt pregătite, amestecaţi-le atent cu tăieţeii şi cubuleţele de soia, ca să nu fărâmiţaţi ingredientele.

Serviţi tăieţeii fierbinţi. Adăugaţi sos de soia după gust.

Un pahar de vin bun va asigura şi mai multă savoare mesei dumneavoastră. Pentru a vă înlesni alegerea acestuia, ne-am adresat lui Sergiu Galuşca, expert în vinuri, Wine Bar George II:
– Recomand un vin alb sec, aromat – Pinot Grigio 2010 „Mimi”, cu o aciditate puţin mai mare decât de obicei, care se potriveşte foarte bine în combinaţie cu tofu şi legume. Pinot Grigio de la „Mimi” este un vin nou care a apărut pe piaţă acum 1 lună, de calitate bună, din categoria premium. Aroma vinului se potriveşte perfect cu o mâncare orientală, iar aciditatea îl ajută sa lege mai uşor combinaţia cu masa proteica din mâncare. Vinul costă în jur de 120 lei.

Pofta bună!

Distribuie articolul: