Obișnuită cu munca încă de pe băncile studenției, Svetlana Rogov a reușit să administreze bine capacitățile sale lucrative și să pună în valoare experienţa acumulată în proiectele internaționale. Șefa Direcției Relații Internaționale și Atragerea Investițiilor la Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor adună experiența europeană și o traduce în acorduri și schimburi de experiență cu cei de la care avem ce învăța. Află din interviul de mai jos câte “poduri” a construit Svetlana între Moldova și Europa.

Profil

Svetlana Rogov

29 ani

Licențiată în Drept Economic și Relații Economice Internaționale, Master în administrarea afacerilor

Actualmente doctorandă a Academiei de Administrare Publică pe lângă Președintele Republicii Moldova.

Svetlana Rogov

Funcția ocupată: Șef Direcția Relații Internaționale și Atragerea Investițiilor la Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (din 2009, fiind inițial șef-sdjunct al direcției)

După mai multe experiențe de joburi part-time, în anul IV de studii am ajuns să lucrez într-o companie americană de outsourcing. Am fost implicată într-un șir de proiecte cu finanțare externă în cadrul unei companii germane de consultanță și organizații nonguvernamentale în calitate de economist consultant, asistent de proiecte și coordonator de proiecte. Fiecare job m-a învățat multe, am acumulat cunoștințe, m-am dezvoltat profesional și am legat multe prietenii frumoase, valabile până în prezent.

 Svetlana Rogov

“Per aspera ad astra– acesta mi-a fost mereu motto-ul! Eu cred că nu greșește doar cel care nu face nimic. Îmi este foarte greu să renunț la lucrurile pe care le fac, fie că e vorba de responsabilitate sau de eforturi investite în anumite activități. Nu pot spune că am avut dificultăți în muncă, ci mai degrabă disensiuni viziuni și percepții.

Succesele sunt ale echipei, deoarece doar sinergia unei activități în echipă e cea care generează rezultatele scontate. Aici munca fiecăruia e importantă, se stabilesc reguli pentru delegarea eficientă și cu bun simț a sarcinilor către ceilalți și se setează obiective comune. Am participat la mai multe stagii și instruiri, vizite de studii, etc. Pentru cele mai multe dintre ele am reușit să obțin burse din partea instituțiilor respective: Programul de Leadership “Open World”, finanţat de Congresul SUA; ciclul de studii în cadrul Council of Europe Schools of Political Studies (IESPM Moldova). Una dintre cele mai importante realizări pentru formarea profesională îl constituie cursul special în cadrul Academiei Diplomatice de la Viena, Austria.

 Svetlana Rogov

Am norocul să lucrez într-o perioadă de reforme foarte activă, am reușit să stabilim foarte multe parteneriate bilaterale și multilaterale, în mod special cu țările membre ale Uniunii Europene. Împreună cu colegii am reușit să diversificăm portofoliul partenerilor de dezvoltare și să atragem resurse financiare suplimentare pentru implementarea proiectelor de dezvoltare regională, în mod special. Foarte importante sunt și activitățile de capacity building și vizitele de studiu pe care am avut oportunitatea să le avem. Nimic nu se realizează fără muncă asiduă, negocieri, discuții și tenacitate.

 Svetlana Rogov

De mult prea multe ori, din păcate, am zis că plec din Guvern, însă niciodată nu am avut suficientă tărie de caracter să fac acest pas, din fericire, probabil (zâmbește). Plăcerea și satisfacția de a vedea rezultatele muncii tale, care de regulă, nu sunt imediate și vin în timp, valorează mult mai mult decât anumite frustrări pasagere. Dacă îți place ceea ce faci, munca devine un stil de viață și te regăsești în aceasta.

 Svetlana Rogov

Am marea onoare să lucrez cu un manager de la care am învățat foarte multe și continui să învăț în fiecare zi. Rezultatele profesionale și personale reprezintă rodul creditului de încredere pe care mi l-a oferit domnul Ministru în realizarea sarcinilor și atribuțiilor mele de serviciu. Posibilitățile de afirmare ne-au fost oferite mereu și, pe lângă politicile elaborate și promovate de Minister, domnul Marcel Răducan a susținut foarte mulți tineri în calea spre ascensiunea profesională, ceea ce apreciez foarte mult la el.

 Svetlana Rogov

Parteneriatele instituționale și Acorduri de colaborare semnate cu Letonia, România, Polonia, Estonia, Cehia, Germania, Turcia, Federația Rusă reprezintă succese la care am contribuit și eu. De asemenea, avem o colaborare foarte constructivă și eficientă cu Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), SIDA, USAID, Comisia Europeană, Delegația UE la Chișinău, Ambasadele prezente la Chișinău. Aceste parteneriate contribuie la schimbul de experiență, informații, preluarea bunelor practici, expertizarea unor politici, dezvoltarea proiectelor comune, atragerea fondurilor suplimentare, cooperarea în domeniul elaborării cadrului strategic, dar și un puternic suport politic spre realizarea aspirațiilor de integrare europeană ale Republicii Moldova.

           Svetlana Rogov

Am fost în toate regiunile de dezvoltare ale țării, pentru că ceea ce realizăm la nivel național diseminăm și colegilor din regiune. Ei sunt cei care ne duc munca până la capăt. Vreau să menționez activitatea Centrului de informare pentru autoritățile publice locale de la Ialoveni, deschis în incinta ADR Centru, în cadrul inițiativei polono-americane Moldova Task Force. Sper să extindem finanțarea pentru mai mult de un an, deoarece merită.  

 Svetlana Rogov

Avem ce învăța de la Francezi! În cadrul unei vizite recente acolo, am avut întrevederi cu oficiali din ministere pentru a înțelege cum este promovat conceptul de politică regională în Franța. Acolo dezvoltarea regională este totalmente inspirată din conceptul european de politică regională, însă ajustat, cu respectarea principiului subsidiarității, la particularitățile economice, sociale și teritoriale ale țării – detalii foarte importante și pentru noi. Vom semna în timpul apropiat un Memorandum de Înțelegere cu Ministerul Egalității Teritoriilor al Republicii Franceze.

 Svetlana Rogov în Franța

Birocrația îți educă multe calități. Activitatea profesională te formează ca personalitate și caracter, mai ales cea de birocrat, te face să fii mai calculat în luarea deciziilor, în asumarea responsabilităților, dar cel mai important în asumarea urmărilor acestora. Multe decizii luate în prezent sunt trecute prin prisma experiențelor trăite, inclusiv profesionale. Am vrut să mă implic în Guvern pentru că vroiam să contrinui la dezvoltarea țării prin tot ce înseamnă performanță. Și peste zece ani cred că mă regăsiți tot prin proiecte de dezvoltare a țării noastre, pentru că cetățenii acesteia merită un trai mai bun.

Svetlana Rogov

Foto: Inga Zaiat, arhiva personală