De câte ori te-a incomodat sutienul sau ai descoperit că nu e mărimea perfectă pentru tine? Pentru femeile care au sânii mari, un sutien nepotrivit poate sta la originea unor probleme serioase, dintre cele mai diferite, printre care se numără iritaţii ale pielii, tendonită, dureri de spate, dureri de cap şi afecţiuni digestive. Tu cum îți alegi un sutien? În Marea Britanie, de pildă, se estimează că 4 din 5 femei poartă sutien de o mărime necorespunzătoare. Multe dintre ele subestimează lăţimea spatelui şi supraestimează mărimea cupelor, ceea ce duce la alegerea unui sutien nepotrivit ca dimensiuni. Alegerea incorectă a mărimii sutienului duce la umeri căzuţi şi deformări ale spatelui, indigestii datorate apăsării pe diafragmă şi plămâni, urme lăsate de bretele şi de sârmele de la baza cupelor – toate fiind semne ale purtării unui sutien care nu se potriveşte.

Una dintre cele mai frecvente probleme este faptul că femeile poartă sutiene ale căror cupe sunt prea mari pentru dimensiunile sânilor; de aceea, tind să strângă mereu bretelele, ceea ce trage în jos umerii şi gâtul, încovoind coloana vertebrală şi creând tensiune şi disconfort.

Sârma de la baza cupei poate, de asemenea, să creeze probleme, mai ales când bretelele sunt prea strânse; în acest caz, sutienul poate să apese asupra stomacului şi a părţii inferioare a esofagului şi să le împingă în direcţii anormale, poate crea arsuri la stomac şi alte probleme ale aparatului digestiv, mergând până la sindromul intestinului iritabil. Toate micile nepotriviri pot duce la presiuni asupra diafragmei (mai ales la femeile care stau aşezate ore întregi), putând afecta respiraţia, digestia, postura, funcţionarea sistemului muscular etc.

Alteori, apar dureri de cap şi de ceafă, tendonită (inflamaţia tendoanelor) la nivelul umerilor şi al braţelor, amorţeli şi furnicături în braţe. Iată sfaturile specialiştilor pentru alegerea unui sutien potrivit.

1. Bretelele nu trebuie să se adâncească în carne, la nivelul umerilor, ci să se aşeze confortabil pe ei.
2. Banda din spate nu trebuie să se ridice pe spinare; trebuie să puteţi introduce două degete sub ea, în spate, şi un deget în faţă, la mijlocul sutienului.
3. Sânii trebuie să se potrivească perfect în cupe, fără să „dea pe afară” şi fără să rămână spaţiu gol în interiorul cupei.
4. Sutienele cu sârmă nu sunt potrivite în perioadele în care sânii cresc în volum, de exemplu la femeile însărcinate, dar pot fi mai confortabile pentru femeile cu sânii mari şi care nu îşi mai schimbă volumul.
5. Sârmele nu trebuie să lase urme adâncite în piele sau să iasă prin ţesătură. Trebuie să fie poziţionate sub stern şi să stea confortabil pe torace. Dacă apasă pe cutia toracică, s-ar putea să aveţi nevoie de un sutien de măsură mai mare.
6. Dacă sânii ies pe sub sutien, probabil aveţi nevoie de de un sutien cu cupe mai mari şi măsura benzii mai mică.

Specialiştii recomandă femeilor să recurgă la ajutor profesional pentru alegerea sutienului potrivit. Uneori, femeile care au probleme cronice determinate de sânii mari incorect susţinuţi sunt chiar tentate să recurgă la chirurgia plastică, pentru o operaţie de reducţie mamară (micşorarea sânilor), dar experţii spun că, în multe cazuri, trecerea la un sutien perfect potrivit poate duce la o îmbunătăţire spectaculoasă a stării de sănătate, fără a fi necesară operaţia.

Sursa: Mall Online

Distribuie articolul: