Tradiția de a juca, o dată pe lună, câte un spectacol reciproc pe scena celuilalt, între Teatrul Național din Bălți și Chișinău, a apărut în 2017 la inițiativa directorului TNME Petru Hadârcă. De atunci, publicul de la Chișinău a văzut deja mai multe spectacole jucate de actorii Naționalului Bălțean, iar unul dintre acestea e preconizat pentru săptămâna 14-20 mai.

16 mai (miercuri), ora 18:00, Teatrul Naţional „V.Alecsandri” din Bălţi joacă la Chișinău Spectacolul „Retro” – după Alexandr Galin – dramaturg rus, („Un pensionar fatal”). Scriitorul încearcă şi reuşeşte să analizeze relaţia dintre bătrîni şi tînăra generaţie, lipsa comunicării, tristeţea singurătăţii şi neînţelegerilor provocate şi de apariţia unei noi mentalităţi pragmatice.

18 mai (vineri), ora 18:00 – „Steaua fără nume”. Într-un orășel șters, de provincie, Profesorul Miroiu își împarte viața între cărți și stele. In așteptarea unei rarități editoriale care vine cu trenul, traiectoria terestră i se ciocnește, în fapt de seară cu cea a Monei, tânără vânătoare de inimi, fără bilet, dar cu mare dor de explorare. Între ei se înfiripă o poveste de dragoste care, aidoma unei explozii cosmice, scutură din temelii universul micii urbe.

19 mai (sâmbătă), ora 18:00 – Legendara  „Casă Mare” de Ion Druță revine pentru a treia oară pe scena Naționalului, acum în regia lui Alexandru Cozub. Premiera face parte din suita manifestărilor dedicate aniversării a 25-a de la semnarea Declarației de Independență a Republicii Moldova.

Piesa tratează valori des întâlnite în creația lui Druță: relația dintre uman și moral, sacru şi profan, ecologia naturii și spiritului, impactul tehnologizării…. E, în fond, şi o frumoasă poveste de dragoste: un motiv în plus să nu rataţi spectacolul!

20 mai (duminică), ora 18:00 – “Pomul vieţii” este povestea tristă a oamenilor calzi, emotivi, temperamentali, care sorbesc cu patimă din cupa suferinţelor omeneşti. Condimentarea spectacolului cu efecte comice este oportună, evoluţia actorilor atingînd coardele sufletului omenesc.

Biletele pot fi procurate la Casa de bilete a teatrului.