Am auzit de supa aceasta celebră mai demult, pe când eram încă studentă. Rețeta mi-a spus-o profesorul meu de franceză, care evident era pasionat de tot ce era legat de Franța. Am preparat-o de multe ori și la diverse ocazii, iar acum vreau să împărtășesc rețeta și cu voi. Totuși, vine Dragobetele și bărbații vor adora să fie răsfățați cu acest fel tipic masculin. Ingrediente pentru 4 porții. Prețul unei porții – 20 lei

  • 4 cepe mari
  • 4 căței de usturoi
  • 70 gr de unt
  • 70 ml ulei
  • 200 ml vin alb sec
  • 500 gr de carne de pui (pulpe, piept sau ce vreți voi) – pentru bulion
  • 200 grame cașcaval de tip gruyere (tare și potrivit de maturat)
  • O baghetă franțuzească
  • Sare și piper

Mod de preparare:

Se spală carnea de pui bine, se toarnă într-o cratiță 2 litri de apă și se pune carnea la fiert. Se prepară un bullion clasic. Odată gata, carnea din bulion în această rețetă nu mai este necesară. Puteți s-o folosiți la altceva – eu am făcut pulpe de pui cu smântână, dar o să vă dau data viitoare rețeta pentru ele.

Între timp, toata ceapa o tăiem fideluță (semicercuri). Într-o cratiță de inox cu fundul gros plasăm 70 grame unt și 70 ml ulei. Călim de la început usturoiul tăiat fin.

Peste 5 minute răsturnăm și ceapa. Sărăm și piperăm după gust. Călim ceapa la foc mic cca 15-20 de minute, până aceasta devine semi-moale.

Turnăm apoi 200 ml vin alb sec și înabușim ceapa încă 10 minute, până se evaporă alcoolul, iar ceapa obține o aromă plăcută. Turnăm în cratiță aprox. 800 ml de bulion preparat anterior și lăsăm supa să mai fiarbă împreună alte 10 minute.
Între timp, preparăm ingredientele complementare: Dăm prin răzătoare cașcavalul, iar bagheta franțuzească o tăiem felii potrivite (1-1,5 cm grosime), pe care le prăjim în toaster sau pe o tigaie fără ulei.
Când este gata, turnăm supa de ceapă în farfurii sau boluri, așezăm deasupra câte două felii de pâine prăjită și cașcavalul ras.

Punem pentru 10-15 secunde în cuptorul cu microunde ca să se topească cașcavalul. Pentru varianta clasică (asigurați-vă că bolurile sunt termo-rezistente), puneți la cuptorul preîncălzit la 200 C, până cașcavalul se topește frumos și începe să facă bule aurii.
Poftă bună!

Distribuie articolul: