Republica Moldova se află pe locul 44 în lume într-un clasament al statelor cu cea mai sănătoasă și accesibilă alimentație. Âara noastră împarte același loc cu Chile, Federația Rusă, Mexic și Kazahstan. Clasamentul privind accesibilitatea, calitatea și diversitatea produselor alimentare a fost realizat de organizația internațională „Oxfam”, care a întocmit un raport, în acest sens, conținând 125 de poziții.

Olanda este cel mai bun loc din lume unde se mănâncă sănătos. De cealaltă parte, oamenii din statul african Chad sunt cei mai defavorizați în ceea ce privește accesul calitatea, dar și cantitatea alimentelor. Țara lalelelor este urmată de Franța, Elveția, Austria, Belgia, Danemarca, Suedia, Australia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Portugalia.

La realizarea clasamentului, cercetătorii au mai ținut cont de procentajul copiilor cu masa corpului mai mică decât norma, varietatea produselor, accesul la apă potabilă, precum și de anumite boli, asociate cu consul de alimente, precum diabetul și obezitatea.

Specialiștii din domeniu afirmă fără nicio ezitare că mâncarea consumată de moldoveni este nesănătoasă, iar un argument forte este o altă statistică care plasează țara noastră în topul țărilor cu cea mai mare incidență a bolilor digestive.

 

„Republica Moldova este pe locul trei în lume după incidența bolilor digestive, iar acest lucru vorbește despre faptul că nu ne alimentăm corect. Suntem departe de mare, iar din cauza climei în perioada iernii suntem privați de fructe și legume proaspete”, afirmă Angela Peltec, specialist în gastro-eneterologie. Specialista mai spune că obișnuința noastră de a consuma carne cu multă grăsimi este foarte dăunătoare sănătății. Nici mâncarea tradițională cu care ne mândrim atât de mult, nu mai este, în zilele noastre, un motiv de mare laudă. Este prea grasă pentru efortul fizic scăzut pe care îl avem. Obiceiurile alimentare ale moldovenilor au devenit și mai nepotrivite odată cu apariția a tot felul de mâncăruri cu aditivi alimentari, care nu sunt deloc sănătoase, însă mai accesibile.

Republica Moldova mai este fruntașă în statele lumii cu cea mai mare incidență a bolilor aparatului circulator, iar numărul diabeticilor este foarte ridicat – peste 70 de mii de moldoveni suferă de această maladie.

Sursa: E-sanatate.md

Foto: eisberg-romania.ro