Campania de sensibilizare a riscurilor consumului de alcool în perioada sarcinii cu genericul „Sunt prea mic ca să beau”, în Republica Moldova, îşi desfăşoară activităţile deja al doilea an consecutiv. Ediţia din acest an derulează sub egida Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova şi include un spectru larg de preocupări, scopul cărora este direcţionat spre sporirea nivelului de informare şi responsabilizare a femeii gravide pentru sănătatea fătului, prin evitarea consumului de alcool în timpul sarcinii. Totodată, este vizat şi subiectul prevenirii afecţiunilor cauzate de expunerea prenatală la alcool a copiilor – o problemă actuală pentru ţara noastră.

Datele expuse de Organizaţia Mondială a Sănătăţii prezintă Republica Moldova ca una dintre ţările cu cel mai înalt grad de consum de alcool la nivel internaţional (al II-lea loc în lume). Potrivit studiilor naționale în domeniul prevalenței factorilor de risc a bolilor netransmisibile, cunoștințe, atitudini, practici, (STEPS, MICS, KAP referitor la efectele alcoolului, etc.), în Republica Moldova, 74,8% din populația țării cu vârsta cuprinsă între 16-55 de ani consumă alcool, iar femeile constituie circa 15-17 % din numărul bolnavilor de alcoolism înregistraţi, ponderea lor fiind mult mai înaltă în unele regiuni rurale.

suveica-3

Consumul de alcool în timpul sarcinii are consecințe grave, afectează creșterea și dezvoltarea oaselor fetale, a organelor interne, și în special a creierului. Spectrul Tulburărilor Alcoolice Fetale (STAF) este un termen general care, pe lângă sindromul alcoolic fetal, include o serie de afecţiuni asociate ca urmare a expunerii prenatale la alcool. Sindromul alcoolic fetal (SAF) constituie o tulburare gravă de dezvoltare cauzată de consumul de alcool în timpul sarcinii, având următoarele caracteristici clinice: malformaţii cranio-faciale specifice, retard de creştere intrauterină, disfuncţia sistemului nervos central cu tulburări cognitive, dificultăţi de învăţare sau comportament hiperactiv. De menţionat că, pe măsura creşterii, aceşti copii pot dezvolta probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia, sunt în imposibilitatea de a trăi în mod independent, au probleme cu ocuparea forței de muncă, dificultăți la școală, probleme cu legea, comportament sexual inadecvat, abuz de droguri sau alcool.

suveica-5

În contextul evenimentului, la 10 septembrie curent, în Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, Centrul de Sănătate Publică Chișinău, alături de partenerii săi, a organizat un șir de activități de informare și comunicare, care au avut scopul de atenţionare şi sensibilizare a populației în domeniul unei probleme stringente a sănătății publice. Astfel, participanții la acest eveniment au beneficiat de testare gratuită a glicemiei, de calcularea indicelui masei corporale, de consultații gratuite ale medicilor specialiști, au fost implicați în activități fizice alături de antrenori profesioniști, au participat la diverse concursuri, oferindu-li-se și cadouri.

suveica-1

suveica-2

Consumul de alcool în timpul sarcinii constituie o cauză importantă de retardare mentală la copil, care, odată aparută, este ireversibilă. Cu atât mai importante devin toate evenimentele care au scopul de a comunica, a informa, a sensibiliza şi a spori gradul de conştientizare a femeilor de vârstă reproductivă, a gravidelor şi a familiilor în general, privind riscurile consumului de alcool în perioada sarcinii.

Doar demonstrând responsabilitate, veți proteja sănătatea Dvs și a celor dragi vouă!

Distribuie articolul: