Elizabeth Yardley, doctor în criminologie la Universitatea Birmingham, declară că există trei tipuri de mame, care au toate șansele să crească un ucigaș. A făcut concluzia după ce a studiat 10 cazuri de omor. 

„Mamele lui Fred West, Robert Black, Joachim Knychala, Leszek Pekalski și Richard Kuklinksi au creat medii în care brutalitatea exista în fiecare zi și era așteptată. Copiii erau sistematic abuzați și neglijați, creând un sistem de valori greșit, unde ceea ce nu este normal devine normal”, explică Yardley.

Doctorul în criminologie consideră că fiecare dintre mamele acestor criminali celebri se înscrie în una din categoriile prezentate mai jos. Yardley precizează cu această ocazie că educația copiilor nu se discută suficient de deschis în societate și că este considerată o chestiune de familie, deci privată. De aici și roadele.

„Viața privată ne permite să restricționăm accesul altora în locurile, spațiile în care locuim cu familia, ne permite să controlăm ceea ce știu alții despre familiile noastre. Totuși, există riscul ca dreptul la viață privată să devină o barieră, astfel încât violența, abuzul, neglijența să prospere, ceea ce înseamnă că prosperă și „facerea” unui criminal”, scrie Yardley.

Așadar, să vedem cele trei tipuri de mame care stimulează transformarea copiilor în oameni ce ar putea comite infracțiuni mai târziu.

Anti-mamele. Aceste femei sunt de regulă victime ale abuzului, venind din medii brutale unde nu au trăit niciodată experiențe fericite sau o viață de familie sănătoasă. Majoritatea mamelor neglijate și abuzate tind să crească familii normale în speranța că vor putea recupera ceea ce le-a lipsit cât erau ele copii, altele dimpotrivă, reproduc experiențele din copilărie odată devenite adulte. Ele înseși devin agresorii cărora s-au împotrivit cândva.

Cele mai bune mame. În cazul celor mai bune mame, problemele încep în afara casei, căci ele de obicei vin din familii tradiționale și stabile. Sunt extrem de protectoare cu odraslele lor, hotărâte să nu fie limitate de etichetele care le-au urmărit pe ele cândva, așa cum sunt sărăcia sau aflarea lor în minoritate. Ele sunt femeile de la poarta casei lor care tind să țină departe de familie lumea exterioară.

Mamele pasive. Mamele pasive trăiesc cu teama de a fi judecate de societate. Grație naturii sale liniștite și supunerii, în momentul în care copiii lor manifestă un comportant imoral sau deviant la școală, ele de regulă răspund cu negare. Vor mătura totul și vor ascunde sub covor în speranța că problemele pur și simplu se vor evapora.

Sursa: independent.co.uk