În viitor, medicina are drone-asistenți și operații făcute de roboți

Intenționai să facistudiile la Facultatea de Medicină, iar acum ești programator. Cum s-a întâmplat?

Deși am trecut concursul de două ori, nu am mai apucat să încep studiile la Facultatea de Medicină. În schimb, am absolvit Colegiul de Medicină din Bălți. Timp de 3 ani, medicina a reușit să se transforme într-o pasiune în anii de colegiu. În același timp, în anul trei, am început să lucrez part-time în domeniul Tehnologiilor Informaționale. Totul a pornit din interes, pentru a-mi testa abilitățile generale și, din fericire, nu mi-a ieșit deloc rău. Am înțeles că în acest domeniu merită de investit timp, pentru că reușești să te alegi cu multe cunoștințe și, din motiv că îmi plac mult provocările, acum am ajuns să fiu dezvoltator de aplicații web.

Ce părere ai reușit să-ți cristalizezi despre sistemul medical din Republica Moldova?

În comparație cu sistemele medicale internaționale, ceea ce-i cunoscut foarte bine de toți este că suntem înapoiați față de alte sisteme publice din Republica Moldova. Din punct de vedere administrativ e foarte mult de lucrat, investițiile sunt extrem de mici și nici prea logice, iar gestionarea forței de muncă, după mine, este irațională. Un lucru care nu trebuie trecut cu vederea este că angajații simpli (fără funcții administrative) pot fi numiți eroi, la câte lucruri renunță și prin câte greutăți trec din cauza acestui sistem

Povestește-ne despre jobul tău – ce te entuziasmează cel mai mult?

În prezent sunt Front-End developer. Când discutăm despre front-end, vorbim despre partea aplicației web pe care o putem vedea și cu care interacționează utilizatorii. Front-endul este alcătuit din două părți: design (segment creativ) și dezvoltarea interfeței. Acum dezvolt cu echipa mea un proiect de logistică care necesită deosebită atenție la crearea unei interfețe comode și funcționalități masive care are ca scop înlocuirea forței de muncă monotone umană pentru o companie de tiruri.

Ce tehnologii actuale te captivează din domeniul medicinei?

Cred că la moment cel mai uimitor lucru este stimulatorul cardiac wireless, care transmite de la distanță prin intermediul internetului, medicului curant, să monotorizeze starea de sănătate a pacientului. Stimulatorul wireless comunică zilnic cu serverul la care este conectat, iar medicul beneficiază imediat de noile date referitoare la starea de sănătate a pacientului său.

Presa de tipar a eliberat cunoștințele din mâinile unei clasei de elită. Acum, tehnologia digitală în domeniul medical e pregătită să facă același lucru pentru medicină, „democratizând-o” în moduri care până acum nu au fost imaginate. Cum arată viitorul medicinii, după tine?

Viitorul medicinei îl văd astfel: automatizarea robotică a multor chestii de rutină sau mult prea standardizate, cum ar fi obținerea diagnosticului unei boli de către un calculator, operațiile microscopice de către roboți sau prin intermediul lor la distanță. Văd posibilă și conceperea asistenților personali cu Inteligență Artificială (IA), care ar putea să acorde ajutor pacienților anunțând direct prin intermediul internetului sau telefoniei, locul și simptomele prezentate direct serviciilor medicale. Nu aș exclude și posibilitatea inventării dronelor-asistenți care ar putea ajunge mai rapid la destinație.

Ce îți lipsește în sistemul medical curent și, dacă ar fi să jonglezi cu imaginația ta, ce-ai vrea sau ce ai putea crea în materie de tehnologii pentru a-l dezvolta?

Sunt multe neajunsuri în acest sens, dacă privim în special pacienții care stau în rânduri interminabile la ușa medicului. Eu cred că ar fi nevoie de un sistem de înregistrare online și unul digital local în instituțiile medicale. De exemplu, cu ajutorul imprimantei 3D s-ar putea fixa mai comod și mai sigur membrele fracturate, ușurând astfel lucrul medicului. mai este și protezarea bio-cibernetică…dar aici chiar se poate de discutat la infinit, atât de vast și promițător este acest domeniu datorită tehnologiilor.

Adresezează un sfat tuturor celor care stau pe gânduri de a participa sau nu la proiectul BreakingMed.

Veți avea șansa să faceți cunoștință cu persoane și idei fascinante care s-ar putea să vă schimbe substanțial viziunile personale față de tehnologii și medicină sau poate chiar acest proiect să reprezinte cel mai prielnic moment pentru o idee de succes în domeniul medicinei. Vă urez baftă!

# # #

Acest interviu a fost realizat în cadrul proiectului „BreakingMed” organizat de iHUB Chișinău în colaborare cu Asociația Drupal Moldova și susținut de Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și de Guvernul Suediei reprezentat de către Agenția Suedeză pentru Cooperare și Dezvoltare Internațională (SIDA).

Dacă vrei să aduci o schimbare în sistemul medical din Republica Moldova și activezi fie în domeniul medical, fie în cel al tehnologiilor informaționale, te invităm să descoperi provocarea din spatele proiectului „BreakingMed” care va avea loc în premieră pe 9 septembrie – 22 octombrie.

Aici afli mai multe detalii AICI

Distribuie articolul: