Cea mai amplă acțiune din lume împotriva violenței asupra femeilor, Campania ”One Billion Rising”, cunoscută prin faptul că milioane de oameni din întreaga lume se adună să-și exprime mesajele prin dans, va avea loc în acest an și în Republica Moldova. Tematica acestui an al Campaniei este ”exploatarea femeilor”. Vor participa cele 18 organizatii membre ale Coaliției Naționale ”Viața fără Violență în Familie ”, reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare, ai ambasadelor, ai societății civile, mass-media și publicul larg, susținători ai cauzei.

One Billion Rising este cea mai amplă acțiune în masă la nivel mondial, pentru a pune capăt violenței asupra femeilor. Milioane de oameni din peste 200 țări se adună anual, în cadrul Campaniei, să-și exprime solidaritatea și apelul către toate autoritățile responsabile,  autoritățile naționale și internaționale, – guvernele, mass-media, școlile, bisericile și organisme internaționale precum Organizația Națiunilor Unite etc – pentru  a  pune capăt culturii impunității și a violenței.

Caracteristica esențială a campaniei este exprimarea mesajelor sale prin dans. Această formă creativă de protest reprezintă o sfidare colectivă, folosind arta ca un instrument politic puternic de rezistență și protest, precum și o celebrare colorată, diversă și artistică a solidarității locale și globale . Peste tot în lume, în cadrul Campaniei, oamenii dansează cu furie împotriva tuturor formelor de violență – nu numai a violenței sexuale și bazate pe gen, dar, de asemenea, împotriva violenței sărăciei, inegalității, exploatării și marginalizării. Se dansează cu speranță pentru o lume fără violeță.

1billion-home-india1

Campania, lansată de Ziua Îndrăgostiților în anul 2012, a început ca un apel la acțiune, în baza unei statistici a Națiunilor Unite,  potrivit căreia 1 din 3 femei de pe planetă este bătută sau violată în timpul vieții sale. Având în vedere că populația mondială  este de cca 7 miliarde, reiese că această statistică se referă la peste un miliard de femei și fete.

Evenimentul va avea loc duminică, 5 martie 2017, ora 13:00, pe strada Eugen Doga (strada pietonală) din Chișinău. Mai multe informații aflați AICI.

Foto: Facebook.com