Campaniile sociale cu mesaje anti-violență asupra anumitor sectoare ale societății sunt tot mai frecvente. Mai nou, celebrul ilustrator Alexsandro Palombo a lansat o nouă serie de ilustrate utilzând maginea prințeselor din filmele Disney, pentru a motiva oamenii să nu mai comită atacuri cu acid asupra femeilor. Și-a pus imaginația în aplicare și a produs o serie de ilustrate care trezesc fiori celor care le privesc. 

În noua sa colecție de ilustrate lansate pe internet, Palombo prezintă prințesele marca Disney ca fiind supraviețuitoarele unor atacuri dure cu acid. Pe fețele nevinovate ale prințeselor pe care le credeam a fi ideale, și-au făcut aparița răni, cicatrici și arsuri grave, lăsate de acid. 

Artistul a lansat pe Social Media și Hastagul #StopAcidAttack în apropierea dății de 8 Martie, atunci când este celebrată Ziua Internațională a Femeii. Despre noul său proiect artistic și social în același timp, ilustratorul a acceptat să vorbească într-un interviu pentru publicația Huffington Post, în care a mărturisit: 

Dacă am observa și opri acest fenomen, atunci n-am mai fi complici. Nu putem fi complicii oamenilor lași, monștri și criminali în același timp. Violența împotriva femeilor este inacceptablă, de aceea trebuie să ducem o luptă necruțătare cu prevenirea ei”, dezvăluie autorul seriei de ilustrate cu încărcătură emoțională deosebită. 

Palombo nu este singurul activist care propune oamenilor să înceteze agresiunile cu acid. Și fotograful Rahul Saharan a folosit mesaje asemănătoare pentru a sensibiliza oamenii cu privire la aceste atacuri.

Cel mai grav lucru este legat de situația gender în această privință. Potrvit rapoartelor BBC, făcute publice în 2013, peste 75-80 la sută dintre victimele atacate cu acid sunt femei și fete.

Un asociat al grupului de advocacy „Stop Acid Attack” a declarat, anul trecut, că inițiază o platformă puternică, destinată femeilor care au supraviețuit de pe urma atacurilor cu acid și nu se tem să-și spună poveștile. După lansarea acestui protest, în India a fos realizată o petiție cu peste 27 000 de semnături, prin care inițiatorii solicitau oprirea acestui fenomen. În India, de altfel, anual au loc peste 1000 de astfel de cazuri de atac, iar petiția a făcut ca vânzările de acid periculos să se reducă semnificativ. 

Potrivit Acid Survivors Trust International (ASTI), astfel de atacuri au loc de obicei atunci când femeile refuză avansurile sexuale ale bărbaților sau cererile lor în căsătorie. Este o tactică vicioasă de răzbunare și de descurajare a femeilor, care, odată stropite cu acid, rămân distruse pentru totdeauna. 

Foto: Alexsandro Palombo

Distribuie articolul: