Știu cum se naște fericirea…Binecuvîntată de Dumnezeu la șapte dimineața! Știu cum miroase fericirea, a lăptic de mamă. Este gîndul cu care am revenit în lumea noastră după ce am născut. Au trecut aproape doi ani, dar emoția de atunci frămîntă sufletul meu cu o reîntoarcere aproape zilnică. Mă reîntorc în ziua de zece octombrie ca să-i Mulțumesc lui Dumnezeu pentru atîta iubire. Iubire din care trăiesc și absorb zilnic plăceri și oboseli unice.
Știu cum arată fericirea…Fericirea reflectă chipul meu în pozele de acum, dar nostalgic ține mîna sub cap cînd adoarme… ca tata. Îl așteaptă pe tata în fiecare seară cu cheile în mînă, fiindcă tata, odată ce a început vara și în Stockholm, i-a promis lui Matei promenade zilnice ca între bărbați. Iată de ce aproape de orele șapte seara Matei îți caută papuceii prin casă.

Știu cum adoarme fericirea…rătăcind prin tot patul protest și indignare față de ora cînd toți copii merg la culcare. În final, fericirea mea adoarme zÎmbind cu lăpticul în mînă și neapărat cu mama și tata alături. Fiindcă noaptea deloc nu șuiera a întuneric. Ne imaginăm întunericul prin nopțile albe suedeze de cîteva săptămîni bune. Iată de ce Matei nu înțelege de ce trebuie să mai facă nani înca o dată. De ce? Știu din ce se alimentează fericirea…din micul dejun de dimineață și din pofte care nu-și mai fac apariția pe parcursul zilei. Alerg cu poftele după el. Azi am reușit să-i arunc un gust în fața căruia a cedat. Căpșune cu frișcă. L-am cucerit, șase- au fost mîncate cu cea mai mare pasiune. După micul dejun urmează protest care ascunde dorința de a mînca doar stafide și pîine. Suntem în aceeași barcă cu el, nici mie nu-I place să mănînc. Doar că în această barcă eu sunt cea mare care trebuie ascultată cu sfințenie. Eu sunt mama.

Copii toarnă cele mai colorate culori în viața noastră. Ei adună atîta zîmbet în chipul nostru încit uiți de toate luptele zilnice în care ne izolăm. Ei te ridică spre cele mai înflorite realizări. Sunt atît de haioși și șmecheri cînd se fac cu cîteva luni mai mari de un an încît nu mai reușești după ei. Atunci cînd sunt la piepul mamei au nevoie doar de dragoste ți piept. Dar cînd se fac mai mari, e nevoie și de patru ochi ca să găsești cheile după ce Matei s-a jucat cu ele și să ascunzi sarea de pe masă ca Matei să nu protesteze spunînd că vrea să facă un castel din sare pe podeaua de la bucătărie.

Mă rog pentru fiecare femeie în parte. Doamne, binecuvîntează fiecare femeie cu fericitul dar de a fi mamă.
Frați și surioare, sănătate și soare, dragoste și ajutor…doresc fiecărui cuplu de pe acest glob. Cuvintele sunt așezate haotic, dar semnificația lor este mai importantă decît ordinea în care doresc să apară. De fapt, aceste cuvinte vin împreună. Doar așa te simți cu adevărat fericit.

P.S Și fericirea ta cu cine seamănă mai mult, cu mami sau cu tati?

Distribuie articolul: