Jurnalista și economista Stella Jemna, directorul executiv al Revistei PentruEA, a fost printre animatoarele Proiectului-concurs “PentruIE”. Fiind o fire practică și foarte activă, Stella este foarte des plecată în deplasări peste hotare, acolo unde ia poate vorbi cel mai bine despre cum ne iubim țara și tradițiile și despre noi ca personalitate. Care e legătura dintre tradiție și patriotizmn, dar și sinonimul cuvântului demnitate ni-l dezvăluie astăzi într-un scurt interviu Stella Jemnă. Când te-ai îndrăgostit de ie? Dragostea mai durează?

Risc sa fiu “bombardată” cu “dislike”, dar m-am îndrăgostit de ie acum, când mi s-a spus că dă bine cu zâmbetul meu. Cred că procesul mai durează și mi-ar plăcea să mă îndrăgostesc permanent – așa e mult mai frumos, la fel ca într-o relație clasică de iubire. Adevărul e că nu am cântat și dansat în copilărie ca să am motive să îmbrac o ie și acest lucru m-a făcut să nu îi observ adevărata frumusețe, dar e păcat să treci cu vederea o asemenea perlă.

 

Ce tradiții îți amintești de la bunici, poate chiar le respecți până azi?

Îmi place să-mi amintesc de bunelul meu, care, fiind profesor, m-a învăţat să ador tot ce este tradiţional şi i-a reuşit acest lucru prin a-mi spune poveşti cu Ilene Cosânzene şi Feţi Frumoşi. Aceștia aveau întotdeauna ceva în “traistă” şi se temeau de Sâziene, făceam ochii cât cepele când ascultam. Pentru mine tradiţiile și cultura sunt basmele din copilărie şi mitologia naţională. Le păstrez cu mare grijă, mai ales detaliile, pentru a le putea relata și copiilor mei.

 

Cum se leagă patriotizmul și tradițiile?
Am senzaţia că m-am născut cu ele în sânge, doar că se “acutizează” nu știu cum atunci când plec peste hotare. Stiţi care a fost cel mai frumos compliment pe care l-am primit vre-o dată? “Te-am îndrăgit atunci când ai început a-mi povesti despre ţara ta”. M-am simțit și mai mândră că m-am născut pe acest frumos meleag cu tradiții și obiceiuri unice în toată lumea.

Când și unde îmbraci ia?

De fapt încă nu am o ie, dar după epopeea cu proiectul și concursul n-am dreptul să nu am (râde). Îmi amintesc că ultima dată când am purtat o ie eram mică, cred că pe la matineele de la grădiniță. Am crescut şi mi s-a părut scumpă, atunci, financiar… Acum e şi mai scumpă, fiindcă i-am simţit greutatea emoţională. Cred că ia trezește emoție și în pietre, dacă acestea sunt născute pe meleag românesc.

Ce port ai reîntoarce de pe timpul bunicilor nostre?

Designerii noștri au atâta de lucru în a valorifica tot costumul popular și toate motivele naționale existente, că nu le ajunge o viață. Eu aş vrea să se reîntoarcă şi să se poarte în primul rând “demnitatea” și “mândria” faptului ca ești moldoveancă.

Mulțumiri deosebitei domeni Maria Cristea și Casei Cristea pentru costumul popular acordat pentru ședința foto. 

Distribuie articolul: