Desfășurată cu sloganul „Stă în puterea noastră”, Ziua Mondială a Cancerului 2015, un eveniment cu adevărat global ce se marchează la 4 februarie, adoptă abordarea pozitivă și proactivă în lupta cu cancerul, evidențiind că soluții există și ele sunt la îndemâna noastră. Evenimentul are ca scop de a salva milioane de vieți prin creșterea gradului de conștientizare și educație în ceea ce privește cancerul, chemând guvernele și populația la nivel mondial la acțiune.  

În 2015, Uniunea Internațională pentru Controlul Cancerului (UICC) recomandă focalizarea manifestărilor asupra patru domenii cheie:

  • Alegerea modului de viață sănătos
  • Diagnosticarea timpurie
  • Tratament pentru toți
  • Calitatea vieții

wcd

La nivel mondial, campania își va concentra eforturile asupra obiectivelor din Declarația Mondială Împotriva Cancerului:

–         consolidarea sistemelor de sănătate pentru a asigura livrarea susținută de programe eficiente și cuprinzătoare de control al cancerului (Obiectivul nr. 01);  

–         reducerea semnificativă a consumului de tutun, excesului de greutate și obezitatății, dietei nesănătoase, consumului de alcool, lipsei de activitate fizică, precum si expunerea la alți  factori de risc cunoscuți (Obiectivul nr. 03);

–         acoperirea prin programe de vaccinare universale a infecțiilor cauzatoare de cancer – cu virusul papiloma uman și virusul hepatitei B (Obiectivul nr. 04);

–         spulberarea miturilor și ideilor preconcepute despre cancer (Obiectivul nr. 05);

–         implementarea universală a programelor de screening și diagnosticare precoce, precum și ridicarea nivelului de sensibilizare a opiniei publice și profesionale cu privire la semnele de avertizare și simptome caracteristice cancerului (Obiectivul nr. 06);

–         acces la diagnostic de înaltă precizie, tratament multimodal, reabilitare, servicii de suport și îngrijiri paliative, inclusiv disponibilitatea de medicamente esențiale și tehnologii (Obiectivul nr. 07);

–         disponibilitatea  unui control efectiv al durerii și servicii de management al suferinței (Obiectivul nr. 08);

–         oportunități de educație inovativă și training pentru cadre medicale în toate disciplinele de control al cancerului, în special în țările cu venituri mici și mijlocii (Obiectivul nr 09).

The Enemy Within from Dependable Productions on Vimeo.

Ziua Mondială a Cancerului este o inițiativă a UICC, organizație non-guvernamentală care unește comunitatea anti-cancer în a reduce din povara impusă de boală la nivel mondial, pentru a promova o mai mare echitate și pentru a integra controlul cancerului în agenda globală de sănătate și dezvoltare.

Cancerul este o boală care apare când schimbările într-un grup de celule ale organismului duc la creștere necontrolată formând o tumoare, cu excepția leucemiei (cancer al sângelui).

wcd

În Republica Moldova, în 2013, cifra îmbolnăvirilor cu cancer a crescut până la 8 441. Cele mai frecvente tumori maligne în rândul populației țării noastre sunt cancerul colorectal, cancerul la sân, pulmonar și de piele.

Potrivit statisticilor, din totalul moldovenilor afectați de cancer, peste 12 la sută suferă de cancer colorectal. În 2012, peste 1 100 de persoane au fost diagnosticate cu acest tip de cancer, cei mai afectați fiind bărbații. Cauzele apariției acestei maladii sunt necunoscute, însă specialiștii spun că factorii de risc în ceea ce privește cancerul colorectal sunt vârsta înaintată și factorul genetic.

La nivel mondial în 2012, au fost înregistrate 8,2 milioane de cazuri de deces cauzate de cancer, 65% din care au fost în țările cu venituri mici și mijlocii. Cifra se estimează să crească până la 11,4 milioane în 2025 cu 77% în țările cu venituri mici și mijlocii.