Cercetătorii din Norvegia au desmonstrat că femeile care depun mult efort în a-şi ţine greutatea sub control, riscă să-şi piardă fertilitatea. Şi asta se întâmplă din motiv că organismul femeii nu poate rezista să facă sport intensiv şi  să producă  ovule bune de fecundat.

Norvegienii au ajuns la concluzia că femeile care fac mult sport riscă cu 3,5% mai mult să ajungă înfertile, decât femeile care nu fac exces din asta. Tot din acest motiv, multe dintre sportivele de performanţă  nu pot face copii niciodată.
Cercetătorii au explicat acest lucru prin faptul că nivelul de progesteron scade în primele două săptămâni dintre ovulaţie şi ciclul menstrual.  
Atunci când femeile fac sport în perioada ovulaţiei scade riscul să nu mai producă ovule care ar putea fi fecundate pentru a rămâne însărcinată.
Un alt efect negativ al sportului asupra corpului feminin este şi faptul că apare o modificare în producţia de hormoni, care de asemenea poate micşora posibilitatea de a rămâne gravidă.
Femeile care fac sport de performanţă, sau care au prea mare grijă ca nu cumva să se îngraşe şi fac sport mai mult de şapte ore pe săptămână îşi pot schimba şi metabolismul. Un metabolism care scade pofta de mâncare duce la un consum mic de proteine, ceea ce este foarte important pentru viitoarele mămici.
Potrivit portalului depici.ro, acest efect negativ trece de îndată ce nu mai practici sportul în exces. Iar vorba populară “ce e în exces strică” are şi aici dreptate. 

Distribuie articolul: