IMSP Spitalul Clinic Municipal nr.1 s-a autosesizat în legătură cu cele 98 de istorii, care scot la iveală probleme grave în sistemul medical perinatal din R. Moldova. Precizăm că instituția a solicitat și din partea Revistei noastre toate istoriile cu tentă negativă în care este vizată instituția.

„Ne-am sesizat în legătură cu relatările mai multor femei care au născut și sunt nemulțumite de calitatea serviciilor acordate în domeniul asistenței medicale perinatale. În acest sens, conducerea instituției a instituit o comisie internă care examinează cazurile expuse în mass-media, rezultatele vor fi făcute publice pe 23 ianuarie. Responsabilii instituției medicale vin cu un apel în adresa grupului de inițiativă și a reprezentanților mass-media să ofere spre examinarea comisiei toate istoriile care vizează IMSP Spitalul Clinic Municipal nr.1, precum și datele de contact pentru elucidarea tuturor circumstanțelor, pentru a întreprinde măsurile de rigoare”, susțin reprezentanții instituției, într-un comunicat de presă.

Amintim că la 12 ianuarie, istoriile și declarațiile a 98 de femei, care scot la iveală probleme grave în sistemul medical perinatal din R. Moldova, au fost transmise către mai multe instituții publice, inclusiv către Guvernul R. Moldova, Centrul Național Anticorupție și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Mamele evocă cazuri în care li s-a refuzat/tergiversat acordarea asistenței medicale urgente, li s-au cerut bani pentru servicii medicale despre care legea spune că ar trebui să fie gratuite, au fost umilite sau desconsiderate de către personalul medical sau chiar au fost diagnosticate și tratate greșit – acțiune uneori letală pentru făt și cu urmări grave pentru integritatea fizică și emoțională a lăuzei. Istoriile femeilor sunt din diferite perioade, începând cu anii `90, până în prezent.

Declarația comună a femeilor a fost semnată și de 36 de organizații non-guvernamentale.

„Solicitările expuse în această declarație sunt către toți, nu sunt doar către Guvern. Nu vrem să creadă cineva că avem ca scop denigrarea sistemului medical din R. Moldova sau a medicilor care își fac munca cu onestitate. Sunt revendicări atât către prim-ministru, către Centrul Național Anticorupție, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Avocatul Poporului, instituțiile internaționale acreditate în R. Moldova, organizații nonguvernamentale din domeniu, către massmedia, către toți oamenii care vor să susțină aceste femei și să schimbe lucrurile în această țară”,  spune Alina Andronachi, co-autoare a declarației.

Inițiativa femeilor a venit după ce o tânără din Anenii Noi a fost nevoită să nască singură în veceul de la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău, fiindu-i refuzat sau ignorat ajutorul personalului acestei instituții, notează ZDG.md.

EA.md a lansat chiar a doua zi o campanie prin care îndeamnă toate femeilă să-și povestească istoria despre cum au născut în spitalele din Republica Moldova. #Cumamnăscut a adunat peste 30 de povești, atât pozitive, cât și mai puțin frumoase despre experiențe concrete prin care au trecut femeile care ne citesc.