Cei care au trecut măcar o dată prin satul Puhoi (Ialoveni), au auzit cu siguranță despre celebra plantație de căpșuni, a familiei Potereanu. Vasile și Olesea formează un cuplu-model pentru viitorul țării și al agriculturii autohtone. Sunt „căpșunari” și cultvă un soi inedit de căpșune de primăvara devreme și până toamna târziu. Care sunt secretele acestei afaceri aromate de familie și ce practică soții Potereanu iarna, când plantația este acoperită cu zăpadă, aflați din interviul de mai jos.

Cei care au trecut măcar o dată prin satul Puhoi (Ialoveni), au auzit cu siguranță despre celebra plantație de căpșuni, a familiei Potereanu. Vasile și Olesea formează un cuplu-model pentru viitorul țării și al agriculturii autohtone. Sunt „căpșunari” și cultvă un soi inedit de căpșune de primăvara devreme și până toamna târziu. Care sunt secretele acestei afaceri aromate de familie și ce practică soții Potereanu iarna, când plantația este acoperită cu zăpadă, aflați din interviul de mai jos.

Olesea, povestiți-ne despre plantația dumneavoastră de căpșuni. Cum a venit ideea? Investiția a fost costisitoare?

Căpșunile au fost și sunt dintotdeauna, pentru noi, cele mai delicioase fructe. Ideea a izvorât din dragostea față de această cultură și necesitatea acesteia pe piața Republicii Moldova. Pofta de căpșune și pofta de a munci în țărișoara noastră ne-au ajutat să înființăm o plantație de căpșuni. Investiția cea mai mare a fost pentru procurarea materialului săditor de căpșuni remontante și apoi investiții în utilaj agricol.

De ce anume căpșunile? Prin ce este deosebită această cultură?

Am ales această cultură, deoarece soiurile de căpșuni remontante au început a fi cultivate la noi în țară acum aproximativ un deceniu și era ceva nou pentru toți. Această cultură este deosebită prin modul ei de plantare (biloane de pământ acoperite cu peliculă de mulcire), timpul îndelungat de roadă și necesitatea fructelor de căpșuni și a materialului săditor de căpșuni pe piață.

Ce soi cultivați și care sunt avantajele sale? Vă bucurați de mai multe roade pe an?

Soiul de căpșuni pe care-l cultivăm și ne oferă roade minunate se numește Aromas – căpșuni remontante, care rodesc din mai și până toamna târziu. Căpșunile sunt aromate, gustoase, transportabile, de mărimi medii și mari, cu o formă ideală de căpșună și o culoare de un roșu strălucitor. Acest soi este minunat, deoarece ne hrănește din primăvară devreme pînă toamna tîrziu. Este un soi rezistent la boli, roditor (o tufă de căpșuni rodește 2 kg de fructe la sezon), se înmulțește prin stoloni. Roada anuală ne bucură pe an ce trece, deoarece ne extindem plantația cu pași mici și avem tot mai multe rezultate frumoase!

Este posibil să te întreții, în Republica Moldova, doar din agricultură? Politica fiscală e permisivă?

Avem o țară agrară! Avem cel mai bogat sol! Agricultura ar trebui să troneze aici! Consider că este posibil să te întreții din agricultură, dar muncind mult și iubind ceea ce faci. Da, politica fiscală din domeniu e permisivă.

Care e tehnologia de păstrare și transportare a fructelor? Ce piață ați explorat?

Soiul Aromas are un avantaj puternic – este un soi de căpșuni transportabile, de aceea cu păstrarea și transportarea lor nu avem nicio dificultate. Explorăm, în prezent, doar piața din Moldova.

Care sunt cele mai mari dificultăți și riscuri prin care ați trecut?

Dificultăți am întâmpinat la început de drum. N-aveam experiență în acest domeniu și ne consultam doar de pe internet (acum, deja, cunoaștem din experiență proprie sau din experiența altor persoane ce se ocupă cu creșterea căpșunilor cum să trecem peste unele probleme și cum să le soluționăm).

Cine sunt oamenii care vă sprijină în această afacere de familie?

Ne ajută enorm de mult părinții. Ei sunt alături de noi și cu sfatul, și cu munca. Avem nevoie de mai multe forțe de muncă la plantarea căpșunilor și la culesul acestora. Irigarea căpșunilor, stropirea acestora împotriva dăunătorilor, curățirea acestora de frunzele uscate și buruieni, culegerea și realizarea căpșunilor cît și alte lucrări în plantație – sunt lucrurile pe care le facem împreună cu soțul Vasile. Aș putea spune că toți prietenii, rudele, cunoscuții, ne susțin în această afacere gustoasă.

Dacă există o formulă a succesului în afaceri, care este aceasta la familia Potereanu?

Formula succesului, în munca noastră, este dragostea și armonia din interiorul familiei. Suntem mici, dar cu dorințe și speranțe mari de tot! Iubim ceea ce facem, iubim plantația de căpșuni și ea ne răsfață prin roade. Încercăm să fim deschiși pentru toți cei care vor să planteze asemenea cultură și-i ajutăm în măsura posibilităților cu informații utile din domeniu. Creștem căpșune naturale și ne bucurăm că satisfacem poftele de la mic la mare!

Dar cum ați descoperit pasiunea pentru meșteșug? Ce confecționați, atunci când aveți suficient timp liber?

Creștem căpșuni și suntem preocupați de această cultura din primavară, până toamna târziu, însă iarna nu hibernăm, ci confecționăm lucrări manuale din lemn. Soțul meu, Vasile Potereanu, este cel ce se ocupă de decuparea desenelor mele pe lemn, iar eu le dau viață prin culori și mesaje. Confecționăm suvenire din lemn, rame pentru fotografii, jucarii din lemn, felicitări din lemn, magneți cu lemn și participăm la diferite târguri, expoziții la anumite sărbători sau evenimente culturale.

V-a pătruns vreodată ideea emigrării? Cum ați luptat cu ea?

Avem o plantație frumoasă de căpșuni și este ca un colțișor de Rai pentru noi. Avem un copilaș minunat, suntem o familie mare și frumoasă, suntem legați de acest pământ și de amintirile acestuia și vrem să continuăm ce-au pornit părinții noștri aici, în Moldova. Iar ideea emigrarii vine la noi doar în scopul de a călători și de a merge în vacanță!

Aveți o familie extraordinar de frumoasă. Care sunt regulile de aur ale familiei Potereanu?

Frumusețea familiei mele este reflectarea dragostei noastre pe care o trăim! Nu cred că avem niște reguli de aur ale familiei, dar pot spune că frumusețea sa este zidită din iubire, încredere, dorință, respect și multă speranță într-un viitor cuceritor!

Vă mulțumim pentru acest interviu și vă urăm succese mari!

Foto: arhiva personală

Distribuie articolul: