Sorin Stratu este un tânăr de 27 de ani din Chişinău, care a reuşit să facă înconjurul lumii şi să cucerească scenele vaselor de croazieră. A început să cânte de mic copil, iar pasiunea sa pentru muzică l-a dus pe mai multe vapoare. Deşi se joacă în scenă cu jazz, blues şi rockabilly, Sorin se pregăteşte să-şi lanseze propriul său proiect muzical. Mulţi mă întreabă când am început să cânt. Am început ca elev al unei şcoli muzicale, iar primul meu instrument a fost acordeonul, după care, pe la 16 ani, am început să studiez chitara şi să practic canto de sine stătător, iar în 2005 am ajuns să particip la proiectul Moldstar. Sincer să fiu, dacă aş asculta o înregistrare de atunci, mi-aş pune mâinile în cap. La 16 ani, l-am întâlnit şi pe viitorul meu cumnat, care cântă foarte bine la chitară. El a fost una dintre persoanele care m-a motivat să evoluez în plan muzical. Deasemenea, cei care m-au motivat să lucrez asupra vocii au fost cântăreţii de jazz Frank Sinatra şi Dean Martin, până l-am descoperit pe Michael Buble, Robbie Williams, care au fost până nu demult idolii mei.

Când am ajuns la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, aveam studiate individual pianul, chitară, canto, iar orele de la Academie nu mă entuziasmau, pentru că primeam doar terminologie teoretică. În acelaşi timp, lucram în Teodor Production ca administrator. Munca şi programul de la Academia se suprapuneau şi era cam complicat să le combin. Atunci am primit un apel din partea unui prieten, dacă aş vrea să-l înlocuiesc şi am acceptat, renunţând astfel la Academie. Primul contract a adus cu el rău de mare şi un vapor de greutăţi. Am lucrat cu o companie germană, 80 la sută din repertoriu, vreo 40 de cântece în germană. A trebuit să găsesc antidot pentru toate, că dacă mă întorceam acasă, mă faceam de ruşine. Şi aşa am început să învăţ nopţile, abia pe la al cincilea contract să ajung să pot înţelege limba germană.


Multora li se pare că pe vapor, e vorba doar de interpretarea unor piese cu vocea.
Însă există două poziţii: vocalist în duo sau trio şi show-vocalist, ceea ce înseamnă că tu eşti pe scena de teatru şi ai o coreografie împreună cu show- baletul, fiind acompaniaţi de band-ul din spate. În mod normal, ai o lună la dispoziţie să înveţi 50-60 de cântece, aproximativ 2 cântece pe zi, lucru ireal, însă avem şmecheriile noastre şi ne descurcăm. Devii profesionist, atunci când toate gafele trec neobservate.

Prima lună din contract este cea mai grea, pentru că dormi doar câte patru ore pe noapte. Pe când în a doua lună, după ce trece perioada de repetiţii, ai doar două ore de muncă. Atunci ai timp pentru turism şi plajă. Un incident care mi s-a întipărit în minte a fost atunci când veneam din insulele Canare spre Geneva. Pe la sudul Spaniei, am fost loviţi de două valuri consecutive, dupa care apa a intrat şi a spart geamul de la restaurant, aproximativ 12 pasageri au fost grav răniţi, iar trei au decedat din cauza jetului puternic de apă. Ne-am întors spre cel mai apropiat port din Barcelona. Se zice că în orice situaţie grea, trebuie să găseşti şi ceva pozitiv, noi, în schimb, am rămas în Barcelona timp de două săptămâni.

Nu ştiu dacă m-a schimbat viaţa pe vapor, atât cât perioada în care am stat pe vas. Din punct de vedere profesional, am evoluat datorită experienţei căpătate aici, am vizitat multe locuri, mi-am făcut o mulţime de prieteni în mai multe colţuri ale lumii. Vaporul este un spaţiu închis, pentru că nu ai timp şi loc pentru viaţă personală. Acum am revenit în ţară şi vreau să lansez împreună cu câţiva băieţi proiectul “Sorin Stratu”. Din unele motive s-a amânat lansarea în repetate rânduri, ultima cauză fiind dorinţa mea de a participa la concursul „Vocea României”, unde voi interpreta piesa lui Daniel Merriweather – “Red”. Chiar dacă am evoluat de multe ori în scenă, emoţiile persistă. Iar la întrebarea „unde mă văd eu peste câtva timp?”, eu răspund că sunt optimist, deschis, sunt pentru experimente şi sunt liber.

Foto: din arhiva personală

                                                                                                                           CRISTINA URSU

Distribuie articolul: