„Planeta de Vis a lui Cristi” – acesta este genericul unui concert de caritate, desfășurat pe 22 ianuarie la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, începând cu orele 18:00 în compania muzicii lui Sorin Creciun, artistul moldovean din Germania. Contactat de revista noastră, acesta ne-a mărturisit că este o reală plăcere să poată pune în valoare talentul său pentru un scop nobil, mai cu seamă în ajutorul unui conațional al său, un băiețaș atât de drăguț și curajos!

De ce ați hotărât să vă implicați caritabil anume în această situație?

Cred că unul dintre principalele motive este originea mea – m-am născut în Moldova și vrea să fiu cumva util pentru țara mea de baștină. Totodată, reieșind din spusele lui Donald Reagan: „Nu putem să ajutăm pe oricine, dar oricine poate ajuta pe cineva.”

Mai aveți și alte experiențe de caritate la care ați participat?

A mai fost odată, câțiva ani în urmă, la rugamintea și invitația Domnului Igor Corman, pe atunci Ambasador la Berlin. Am susținut un recital în incinta Ambasadei, de Ziua Națională a Republicii Moldova, dar s-a produs doar pentru corpul diplomatic din Berlin.

Sorin CreciunEste o practică foarte întâlnită în Europa, mă refer la concertele de caritate, cât de mult contribuie ele la dezvoltarea unui artist?

La dezvoltarea unui artist contribuie orice apariție în fața publicului și aici nu contează de ce factură, în ce număr sau de ce naționalitate este acesta.

De cât timp cântați în Germania? Cât de des reveniți cu concerte acasă?

Pentru publicul german am început să cânt din anul 2000, când eram student în anul I la Conservatorul de Stat din Berlin. De atunci spațiul deplasărilor profesionale s-a largit pe plan intercontinental. Asta însă este specific pentru mulți muzicieni, deci nu sunt o excepție.

Creciun

Cum ați găsit industria muzicii moldovenești după câțiva ani în care nu ați fost prezent în ea? Ajunge aceasta la standardele europene?

Dacă vorbim de orchestrele simfonice și muzica populară, care sunt subvenționate de minister, este clar că aici nu este vorba de castig financiar, ci mai mult de o anume etichetă legată de tradiție. 

Ce ține de vânzările discurilor artiștilor, în afara acestei structuri, cred că este loc și de mai bine. Noi suntem o țară mică dar… cea mai frumoasa! Cred că dimensiunile geografice ale altor state din preajma nu ar trebui să ne influențeze. Ca exemplu, Germania, cu aproximativ 82 milioane de oameni și Russia – un teritoriu imens, cu circa 150 milioane de cetățeni – deci nici măcar cifra dublă a populației din Germania. Aceasta comparație am facut-o cu referire la Republica Moldova și potențialul pieței de desfacere!

Revenind strict la sunet, foarte important în muzică, eu mizez mult pe sunetul natural, fiind conștient de posibilitățile electronice extraordinare de astăzi, care tind spre a fi naturale.

Ați ales dvs pianul sau v-a ales el pe dvs?

Încă din copilărie, atunci când mă tot uitam la pian, instrumentul îmi tot făcea din ochi! Se vede că atașamentul a fost reciproc, iar de soartă nu fugi nicăieri în lume.

Selecții, concursuri, angajări… v-a întrebat vreodată cineva de unde veniți? Ce spun la auzul că sunteți din Republica Moldova?

Sorin CreciunMi se mai întâmplă să fiu întrebat de unde vin. De exemplu, Horst Winkelmann, fost ambasador la Moscova, Minsk și în alte țări, atunci când a aflat că m-am născut în Republica Moldova i-au dat lacrimile, spunând că anume acolo a fost nivelat cu pământul un întreg batalion, de aproximativ 160 mii de soldați nemți în al II-lea Război Mondial. Printre soldați era și tatăl lui.

V-ați întoarce să activați la baștină? În ce ați investi în Moldova, dacă situația v-ar permite?

M-aș întoarce! Doar că planurile mele profesionale mă duc până când după granițele Moldovei. Chiar dacă situația economică a țării nu este una exemplară, trebuie să recunosc că apreciez subventionarea artei. În această ordine de idei, se spune că atunci când ministrul de finanțe a venit la Winston Churchill cu propunerea de a stopa finațarea Ministerului Culturii din cauza cheltuielilor mari de război, Churchill ar fi întrebat: „Și atunci pentru ce luptăm?”

Vă așteptăm la un concert de caritate „PLANETA DE VIS A LUI CRISTI”, care va fi organizat la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” pe 22 ianuarie, orele 18.00.

Foto: arhivă personală

Distribuie articolul: