Sorbetul este o varietate de înghețată care se prepară fără lapte, iaurt, ouă sau smântână motiv pentru care se pretează a fi un excelent desert de post. Numele sorbetului provine din verbul arab shaba (a bea) și, față de înghețata obișnuită, necesită câteva măsuri specifice.

Deoarece nu conține grăsimi care să ajute la spargerea cristalelor mari de gheață, sorbetul trebuie preparat în mașina de înghețată sau înghețat într-o tăviță și frecat bine de câteva ori cu ajutorul unei linguri, pentru a rupe cristalele.

În al doilea rând, pentru că, prin înghețare, alimentele își pierd din intensitatea gustului, piureul din fructe folosit trebuie să fie foarte aromat, iar siropul de zahăr – foarte dulce.

Acest desert delicios poate fi preparat din orice fel de fructe:

 

Porții: 4

Timp de preparare: 40 de minute (plus 4 ore la frigider)

Ingrediente:

 • 750 gr de fructe proaspete
 • 140 gr de zahăr
 • 75 ml de apă
 • 1 sfert de linguriță de sare (da, da, nu e o greșeală)
 • 3 linguri de zeamă de lămâie

Preparare:

 1. Curățați fructele, spălați-le și lăsați-le la scurs.
 2. Dizolvați sarea și zahărul în apă, într-o crăticioară, la foc mediu. Fierbeți siropul amestecând continuu până la dizolvarea completă, timp de aproximativ 3 minute.
 3. Luați siropul de pe foc și lăsați-l să se răcească minim 15 minute.
 4. Pasați fructele într-un blender, împreună cu zeama de lămâie și siropul răcit, până obțineți o cremă fină și omogenă.
 5. Opțional, în această etapă, dacă doriți un sorbet mai fin, puteți strecura crema.
 6. Dacă aveți o mașină de înghețată, folosiți-o pentru a îngheța sorbetul înainte de a-l introduce la congelator. Dacă nu aveți una, turnați amestecul într-un vas întins (o tavă de sticlă sau plastic de exemplu) și introduceți-l la congelator. În acest caz, trebuie ca din 15 în 15 minute să răscoliți amestecul cu o lingură pentru a obține consistența potrivită.
 7. Sorbetul se servește după ce a stat la congelator minim 4 ore.

Serviți sorbetul de fructe decorat cu o frunzuliță de mentă proaspătă.

Sursa: cevabun.ro, sweetpeaskitchen.com

Distribuie articolul: