A plecat mânată de dorinţa să-şi cumpere un apartament la Chişinău şi să-şi schimbe viaţa. «Am plecat ca toţi pentru vreo doi-trei ani, însă pe neobservate, am ajuns să stau deja al şaptelea la Paris», poveşteste Galina Stoica. Curăţenia – profesia mea

«Luni fac curat la două familii, marţi am altă familie şi tot aşa», această rutină, Galina Stoica şi-a stabilit-o în 7 ani de când se află la Paris. În trecut soră medicală, Galina vorbeşte cu resemnare despre meseria curentă, căci, spune ea, acum lucrează la familii bune, care o respectă şi o tratează cu stimă. «Au încredere în mine şi-mi lasă chiar şi cheile de la casă», recunoaşte Galina. Cu toate acestea, ea nu poate uita primii şi cei mai grei ani la Paris: «eşti un străin, nu ştii limba, îţi plătesc bani şi lucrezi toată ziua ca un rob». Aşa că primii ani era muncă la greu «făceam curat într-o casă cu două etaje, patru băi, sufragerie, călcam un teanc foarte mare de haine şi, în plus, în casă erau foarte multe lucruri scumpe şi trebuia să fiu foarte atentă cu ele. În perioada ceea slăbisem cu 12 kg ».

Testul de încredere sau banii din cearşaf

În şapte ani, Galina a reuşit să descopere şi să treacă cu brio testele pe care obişnuiesc să le facă parizienii. «Lasă intenţionat bani în casă, ca să vadă dacă îi iau sau nu. O dată am găsit 3500 de euro în cearşafurile unei bătrâne, altă dată am găsit în bucătărie 85 de euro. N-am luat niciodată banii străini, iar ei când află asta încep să aibă încredere în tine”, povesteşte Galina.

Apartamentul de lângă Grădina Luxemburgului

Cu toate că trăieşte în capitala iubirii, vocea şi chipul îi trădează dorul de casă şi părinţi pe care nu i-a mai văzut de 7 ani. Ca mai toate femeile moldovence plecate peste hotare, Galina a avut scopul ei. A schimbat meseria de soră medicală pentru ca să-şi facă bani pentru un apartament la Chişinău şi să-şi schimbe, un pic, viaţa. Însă, până a-şi duce dorinţa până la capăt, Galina închiriază un apartament în centrul Parisului, lângă Grădina Luxemburgului, din care vede Turnul Eiffel. «La şcoală am învăţat franceza şi dintotdeauna îmi doream să văd şi eu Parisul. Şi uite că visul s-a împlinit!».

Distribuie articolul: